BM raporuna göre Suriye’de iki taraf da savaş suçu işliyor

BM raporuna göre Suriye’de iki taraf da savaş suçu işliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de işlenen savaş suçlarından dolayı her iki tarafın da sorumlu olduğunu belirterek bu kişilerin Uluslar arası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmasını istedi.

BM Soruşturma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, Cenova’da yaptığı basın toplantısında komisyonun yaptığı incelemeler ile ilgili bilgi verdi. Del Ponte, BM Güvenlik Konseyi’nin toparlanan belgeleri Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne sevk ederek yaşanan şiddetten sorumlu olanların biran önce adaletin önüne çıkarmaya çağırdı.

Suriye’yi terk etmek zorunda kalan 400 savaş mağduru ile görüşmeler ışığında raporunu hazırladığını belirten Del Ponte, sivillere karşı işlenen savaş suçlarının hem hükümet hem de direnişciler tarafından yapıldığının altını çizdi.

Del Ponte önderliğinde hazırlanan raporda hükümet güçleri ile direnişçiler eleştiriliyor ancak asıl sorumluluğun ise Şam rejimi olduğunu da ifade ediliyor. Raporda hükümet güçlerinin ve milislerin cinayet, tecavüz  ve başka insanlık dışı eylemlerden sorumlu tutuyor. Basına verilen raporda ayrıca hükümet karşıtı silahlı grupların cinayet, işkence, rehin alma gibi savaş suçları işlediği de belirtiliyor.

Del Pento, savaş suçu işlendiği suçlamasını yaptığı hükümet ve direnişçi liderlerin isimlerini basına vermedi. Ancak başkanı olduğu komisyon önümüzdeki ay savaş suçu işleyen kişi ve birliklerin isimlerini BM İnsan Hakları Dairesi’ne iletecek. BM İnsan Hakları Dairesi’nin de savaş suçluları listesini kamuoyu ile paylaşması beklenmiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.