BM: İsrail’in yeni yerleşim planı uluslararası kanuna aykırı

BM: İsrail’in yeni yerleşim planı uluslararası kanuna aykırı

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te yeni yerleşim planı kararı alan İsrail hükümetinin bu davranışını uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreteri adına yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin almış olduğu yeni kararın, bu ülkenin uzun vadeli “Ortadoğu Barış Planı” için kafalarda soru işaretlerine yol açtığını dile getirdi.

İsrail hükümeti Doğu Kudüs’te 240 ve Batı Şeria’da 560 konutluk yeni yerleşim birimi açma kararı almıştı. İsrail’in Filistin topraklarında açtığı yeni yerleşim birimleri uluslararası hukuka aykırı. İsrail hükümetinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs topraklarında aldığı aldığı yeni yerleşim kararını eleştirerek, uluslararası hukuka uymasını istedi.

BM, Filistin toprakları ilhakının iki halkın birleştirilmesi yolunda, İsrail’in ne düşündüğü konusunda soru işaretlerinin artmasına yol açtığını dile getirdi.

BM tarafından Genel Sekreter Ban adına yapılan açıklamada, “Genel Sekreter, yerleşim kararının uluslararası hukuk kapsamında yasa dışı olduğunu hatırlatır, İsrail hükümetine bunu durdurması ve nihai barış anlaşmasına uygun, adil şekilde davranmasını teşvik eder” denildi.

Ortadoğu Dörtülü’nün dört gün önce yayınladığı raporundan sonra İsrail’in yeni yerleşimler konusunda karar aldığına dikkat çekilerek, bu çalışmada da İsrail’e yeni yerleşim politikalarından vazgeçmesi çağrısı yapıldığı hatırlatıldı. Ban, İsrail’in bu girişiminin “derin hayal kırıklılığı” diye eleştirdi.

Ortadoğu dörtlüsü geçen Cuma günü yayınladığı raporunda İsrail’i yeni konut inşaatı ve yerleşim birimleri açmaması konusunda uyarıda bulunuyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.