BM İnsan Hakları Konseyi’nden İsrail için ‘savaş suçu’ komisyonu

BM İnsan Hakları Konseyi’nden İsrail için ‘savaş suçu’ komisyonu

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail ordusunun Gazze’de sürdürdüğü katliamda ‘savaş suçu işleyip işlemediğini’ incelemek üzere araştırma komisyonu kurulması kararı aldı.

Konsey dün yaptığı toplantıda üye ülkelerden 29’u Filistinlilerin sunduğu karar tasarısına ‘evet’ derken, 17 üye çekimser, bir üye de ‘hayır’ oyu kullandı. Yalnızca Amerika’nın aleyhte oy kullanması dikkat çekti. Karar teklifine Çin, Rusya, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri destek verdi. Aralarında Almanya’nın da bulunduğu Avrupalı üyeler ise çekimser kalmayı tercih etti.

Çekimser oy kullanan ülkelerden İtalya’nın temsilcisi Maurizio Serra, Avrupa Birliği (AB) adına yaptığı konuşmada, tasarıda Hamas’ın sorumluluğuna değinilmediği ve İsrail’in meşru müdafaa hakkını dikkate almadığı eleştirisinde bulundu.

Araştırma komisyonunun ilk raporunu 2015 yılının mart ayına kadar sunması planlanıyor.

Konsey’in aldığı kararı sert bir dille eleştiren İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, “BM İnsan Hakları Konseyi’nin uzun zamandır teröristlerin konseyi olduğu”nu iddia etti.

Merkezi New York’ta bulunan İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği (ADL) de önceki gün yaptığı açıklamada BM İnsan Hakları Konseyi’nin komisyon kurulması teklifini ‘kabul edilemez deli şaçmalsı’ olmakla suçlamıştı nitelemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.