BM ile Vatikan ‘cinsel taciz’ krizi yaşıyor

BM ile Vatikan ‘cinsel taciz’ krizi yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM) ile Vatikan arasında cinsel taciz tartışması yaşanıyor. BM, Vatikan’ı ‘rahiplerin binlerce çocuğa cinsel tacizde bulunmasına izin veren yönetmelikleri sistematik olarak hayata geçirmekle’ suçladı. Vatikan ise raporu ‘çarptırılmış’ ve ‘taraflı’ olmakla eleştirdi.

 

BM’ye bağlı Çocuk Hakları Komitesi (CRC) tarafından geçtiğimiz gün hazırlanan raporda, Vatikan’ın çocuk istismarıyla suçlanan hatta şüpheli olan tüm rahiplerin derhal görevden uzaklaştırması gerektiğini yazmıştı. CRC, Vatikan’ın ‘suçlarını örten’ rahiplerle ilgili dosyaları açması ve rahiplerden hesap sorulması gerektiğini söyledi. Komite, Vatikan’ın işlenen suçların boyutunu ‘anlayamadığına’ dair ciddi endişeleri olduğunu ifade etti. BM komitesinin raporunda ayrıca, istismarla suçlanan rahiplerin ülke içinde farklı kiliselere, kimi durumlarda da ülke dışına gönderilmeleri eleştirildi.

BM’nin raporu, geçen ay Vatikan’ın kendilerine yöneltilen cinsel istismarı ve tacizi engellemek için ne gibi önlemler aldıklarına dair sorulara herhangi bir cevap verilmemesinin ardından geldi. Vatikan, BM’nin Aralık ayında istismara ilişkin verileri paylaşması talebini, verilerin yalnızca başka bir ülkeden yasal sürece ilişkin gelecek talep karşılığı paylaşılabileceğini belirtip BM’nin teklifini reddetmişti.

BM’nin bugüne kadar Vatikan ile eşcinsellik, doğum kontrol yöntemleri, kürtaj karşıtlığı gibi konularda da ters düştüğü görülüyor. Ancak CRC’nin raporunun BM ile Vatikan arasında soğuk rüzgarların hızını ve şiddetini arttıran bir etki yapacağı tahmin ediliyor. Bu tahminleri doğrulayan ilk tepki Vatikan’dan geldi. Baş psikopos Silvano Tomasi Vatikan radyosuna yaptığı açıklamada, BM komitesinin “adil olmadığını ve ideolojik olarak taraflı olduğunu” söyledi.

Tomasi, Kilise’nin kürtaj gibi ahlaki meselelere yaklaşımının değiştirilmesinin istenemeyeceğini belirterek, BM komitesinin eşcinsel evliliklerin onaylanması için lobi faaliyetleri yürüttüğünden şüphelendiğini ileri sürdü.

 

Tomasi, raporda Vatikan’ın çocukların korunmasına yönelik yaptığı bir dizi değişikliğin yer almadığını savundu. Tomasi, Vatikan’ın son yıllarda konu ile ilgili olarak attığı adımların gözönüne alındığında BM raporunun eskimiş olduğunun anlaşılacağını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.