BM heyeti Suriye’de işbaşı yaptı, Genel Sekreter Ban sert konuştu

BM heyeti Suriye’de işbaşı yaptı, Genel Sekreter Ban sert konuştu

Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silah Veri Toplama Misyonu, Şam kırsalında geçen hafta düzenlendiği iddia edilen kimyasal silah saldırısını araştırmaya bugün başlıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM misyonunun kimyasal silah kullanıldığını tespit etmesi durumunda bunun ciddi anlamda uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geleceğini belirterek, ‘‘İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!” dedi.

 

Ban, BM Misyonu’nun başında bulunan Dr. Sellstrom ve ekibinin zaman kaybetmeden  işe başlayacağını söyledi. Ban, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane’nin bugün Suriye yönetiminden yetkililerle Şam’da görüştüğünü duyurdu. Ban, “Daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok. Televizyon ekranlarından ve sosyal medyandan tüm korkunç gelişmelere tanık olduk. Çok açık ki, bu son derece korkunç bir olaydı. Tüm bu araştırmayı yapmak yakınlarını kaybedenlere karşı vazifemiz” dedi.

 

Tüm dünyanın gözünü Suriye’deki olaya çevirdiğini hatırlatan Ban şöyle devam etti; “Bu nedenle tüm tarafların BM misyonuna işini yapmasında yardımcı olmasını istiyorum. Misyon tam ve kapsamlı araştırmasını yapmalı. Misyon üyelerinin bu alandaki uzmanlıklarına güvenim tam… Onların başarısı herkesin çıkarınadır. Şam bölgesindeki araştırmanın başarılı olması Suriye’de olduğu gibi başka yerlerde de olası kimyasal silah kullanımı karşısında caydırıcı etki yapacaktır.”

 

Şam yönetiminin BM misyonuna araştırma izni vermesine binaen yaptığı açıklamada Ban, “Her ne gerekçe ve kim tarafından kullanılırsa kullanılsın iddialar kanıtlanır ise bu uluslararası hukukun kimyasal silah kullanımını ihlali anlamına gelir ve korkunç bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş böyle bir suça izin veremeyiz!” dedi.

 

Olayın neticelendirilmesinin düşmanlığın körüklenmesinin de önüne geçebileceğini belirten Ban, bunun da taraflar arasında ateşkes için bir şans olabileceğini savundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.