BM Güvenlik Konseyi Suriye’ye doğrudan insani yardıma onay verdi

BM Güvenlik Konseyi Suriye’ye doğrudan insani yardıma onay verdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye’ye yapılacak insani yardımların Şam hükümetinin izni gerekli olmadan doğrudan BM birimleri tarafından yapılmasına izin veren tasarıyı onayladı.

BM ve BM’in birlikte çalıştığı kurumların Suriye’ye doğrudan insani yardım ulaştırmasına yeşil ışık yakan tasarı Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi tarafından kabul edildi. Rusya’nın daha önce önce Şam yönetiminin izni olmadan Suriye’ye yardım gönderilmesine karşı çıkıyor olmasına rağmen tasarı ile birlikte, BM ve BM’in ortaklaşa çalıştığı insani yardım kuruluşları Bab el-Selam, Bab el-Hava, El Yarubiyah ve El Ramtha Suriye’ye giriş yaparak yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecek.

Şam hükümetini devre dışı bırakan BMGK kararından sonra bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Suriye’de 10.8 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Ban, 5 milyondan fazla Suriyeli’ye de yardım ulşatırılmasında ciddi zorluklar yaşandığına dikkat çekti.

Konsey tarafından alınan karar ile yardım malzemeleri uzun süredir gıda ve sağlık hizmetinden yoksun olan 3 milyon Suriyeli’ye ulaştırılabilecek. Alınan kararın herhangi bir siyasi amacı olmadığı belirtilen tasarıda, Suriye genelinde insani yardımın dağıtılabilmesi önündeki tüm engellerin de kaldırılması çağrısı yapıldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.