BM Genel Sekreteri Ban; Suriye’de ölenlerin sayısı 100 bini geçti

BM Genel Sekreteri Ban; Suriye’de ölenlerin sayısı 100 bini geçti

Birleşmiş Mİlletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de devam eden iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini geçtiğini açıkladı. Ban, uzun süredir yapılıp yapılmayacğı muğlak olan Cenevre konferansı için ise ‘‘en kısa sürede toplanmalı’’ dedi.

Suriye’de yaşanılan insani krizin her geçen gün daha da derinleştiğini kaydeden Ban, “Suriye’de yaklaşık 2 buçuk yıllık sürede 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi göçe zorlandı. Taraflar çatışmaları bırakmaları için çözüm bulmalıyız. Cenevre’de düzenlenmesi planlanan konferans ise mümkün olan en kısa sürede yapılmalı” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i makamında kabul etti. Genel Merkez’de bir araya gelen ikili görüşme öncesinde Ban, gazetecilere açıklama yaptı. Ban, Kerry ile görüşmesinde öncelikle Suriye’deki durumu ele alacaklarını söyledi. Amerika ile Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda ters düşen Ban, bu konuda da açıklamada bulundu. Ban, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmakla görevli heyetin başkanı Ake Sellström’ün Şam’da temaslarda bulunduğunu ve konuya ilişkin raporu beklediğini söyledi.

Filistin-İsrail barış görüşmeleri ile iki devletli çözüme yönelik katkılarından dolayı Kerry’e teşekkür eden Ban, müzakerelerin kolay geçmeyeceğini savundu. Ban ayrıca Filistin ve İsrailli liderleri de uyararak bu fırsatı iyi değerlendirmelerini istedi.

 

ABD, Suriye’de askeri çözüme sıcak bakmıyor

Dışişleri Bakanı John Kerry de Ban ile görüşmesinde Suriye’de yaşanılan trajedinin artarak devam ettiğini ifade etti. Kerry, Suriye’deki trajedin biran önce son bulması için, “Barış görüşmelerine hepimizin daha fazla yoğunlaşması gerekiyor’’ dedi.

 

Kerry, uluslar arası kamuoyunun merakla beklediği Washington’un Suriye’deki krize askeri çözüm seçeneğini masada olup olmadığı konusuna da açıklık getirdi. Kerry, ‘‘Suriye’deki krizin askeri çözümü yok. Sadece politik çözümü var’’ dedi. Kerry, Suriye’de çözümün tarafların masaya gelmesi ile elde edileceğini savundu.

Kerry ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün görüştüğünü hatırlatarak, mevkidaşı ile Cenevre 2 konferansının yapılabilmesi ve Cenevre 1 konferansında alınan kararların hayata geçirilebilmesi için hem fikir olduklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.