BM Genel Sekreteri Ban; Myanmar’da yaşananlardan kaygılıyız

BM Genel Sekreteri Ban; Myanmar’da yaşananlardan kaygılıyız

Myanmar’da Budistlerin bu ay başında Müslümanlara ait 70 evi yakması ve bir de yaşlı kadını öldürmesi olaylarına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun tepki gösterdi. Ban, ”Myanmar’da demokratik gelişmelerin farkındayız ama yaşanan şiddet olaylarından dolayı da kaygılıyız.” dedi.

Demokratikleşme yolunda Myanmar devletinin son zamanlarda önemli adımlar atmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Ban, ancak Arakan eyaletinde yaşanılan ‘umumi şiddetten’ dolayı da endişeli olduğunu söyledi. Demokratikleşme sürecinin önünde bir takım zorlukların bulunduğu, bunlardan birisinin de Arakan’da yaşanan ‘umumi şiddet’ olduğunu kaydeden Ban, sorunun barışcıl yoldan çözümü için Myanmar özel Temsilcisi Vijay Nambiar ile yoğun çaba içinde olduklarını kaydetti. Ban, yarın (Cuma) ikili görüşme yapacağı Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile bu konuyu ele alacağını söyledi.

 

BAN, LİBYA BAŞBAKANI’NIN KAÇIRILMASI İÇİN; ‘‘ŞOK OLDUM’’

Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ile Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi için bulunduğu Burnei başkenti Darü’s Selam’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ban, Libya Başbakanı Ali Zeydan’ın kaçırılması karşısında ‘‘şok oldum’’ diye tepki verdi. Ban, Zeydan’ın kaçırılmasını şiddetle kınadığını dile getirdi.

Şiddet olaylarının ve politik istikrarsızlığın yalnızca Libya’da değil bugün demokratikleşme yolunda dönüşüm içinde olan tüm ülkelerde görüldüğüne işaret eden Ban, Trablus’da hukukun üstünlüğün sağlanabilmesi için iligili mercilerle yakın işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti. Libya’da görevli BM’nin UNSMIL destek misyonunun komşu ülkeler dahil geniş bir kesimle görüşerek ülkedeki siyasi geçiş sürecini ilerletebilme çabasında olduğunu aktaran Ban, bu sayede Trablus’a sosyo-ekonomik olarak da yardım sağlamayabilme amacında olduklarını dile getirdi.

Bir gazetecinin Haiti’de kolera virüsüne yakalanan bazı hastaların BM hakkında dava açmasını nasıl karşıladığı sorusuna Ban, ‘‘Bildiğim kadarı ile bazı yasal işlemler yapılıyor bu konuda. Ancak şuan daha fazla bu konu ile ilgili görüş ifade etmem doğru değil.’’ diye cevap verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.