BM Genel Kurulu’nda İran hareketliliği

BM Genel Kurulu’nda İran hareketliliği

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan dünya liderlerinin gündeminde Suriye’deki iç savaşına yanı sıra İran’ın nükleer programı üst sıralarda yer alıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif dün Amerikalı mevkidaşı John Kerry ve BM Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleriyle Almanya’dan bakanlarla nükleer programı görüşmek üzere bir araya geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüştü.

BM Genel Sektereri Ban, görüşmede Suriye’yle ilgili düzenlenmesi planlanan uluslararası konferans hakkında Ruhani’ye bilgi verdi. Suriye’deki kimyasal silahlarla ilgili süreç ve insani yardımlar da ele alındı. Ban Ki-mun, nükleer meselede ise sonuç verici diyalogun önemine dikkat çekti.

Öte yandan dün BM Genel Kurulu’na bir kez daha hitap eden Hasan Ruhani, İsrail’in de Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı imzalamasını istedi. Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılması için neredeyse 40 yıldır devam eden çalışmaların başarısız olduğuna dikkat çeken Ruhani, bu yönde somut adımların acilen atılmasını istedi. Bağlantısızlar Hareketi adına konuşan Ruhani, nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması için bir yol haritası da teklif etti. Hasan Ruhani, “Hiçbir ülke bu silahlara sahip olmamalı. Bu kötü silahlara sahip olacak ‘doğru eller’ olamaz.” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.