BM Genel Kurulu’nda ilk zirve toplantısı yapıldı

BM Genel Kurulu’nda ilk zirve toplantısı yapıldı

BM Genel Kurulu 67. dönem oturumları kapsamında ilk zirve ‘hukukun üstünlüğü’ temalı toplantıyla yapıldı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 120 kadar ülkenin hem milli hem de milletlerarası düzeylerde hukukun üstünlüğüne bağlı kalacaklarını taahhüt ettiklerini dile getirdi. Siyasi çıkarların hukuka engel olmasına müsaade edemeyeceklerini ifade eden Ban, “Hukukun üstünlüğü, hükümetlerin tüm icraatlarında temel unsur olmalı.” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise dünya barışı ve güvenliğinin korunması için BM yaptırımlarının önemli bir araç olduğunu dile getirdi. Westerwelle, konseyin bu aracı adil ve şeffaf şekilde kullanmaya kararlı olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay tüm ülkeleri, insan hakları anlaşmalarına taraf olmaya çağırdı.

Toplantıda kabul edilen tasarıda devlet ve hükümet başkanları; dünya barışı ve güvenliği ile insan hakları ve kalkınma ilkelerini geliştirmeye; siyasi diyalogda hukukun üstünlüğüne saygı duymaya söz verdi.

Davutoğlu, nükleer terörizmin önlenmesi protokolünü tevdi etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’deki temasları çerçevesinde Nükleer Terörizmin Önlenmesine ilişkin Uluslararası Sözleşme’nin (ICSANT) onay belgesini BM genel sekreter yardımcısına tevdi etti.

Türkiye Sözleşmeyi New York’taki BM Merkezi’nde imzaya açıldığı 14 Eylül 2005 tarihinde imzalamış, ilgili ulusal mevzuat ve uygulamalarını henüz onaylamadığı dönemde ICSANT hükümleri ile uyumlu hale getirmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Nükleer enerji programının eşiğinde olan Türkiye son yıllarda mevzuat çerçevesinin nükleer alandaki en yüksek uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi ve uygulama kapasitesinin artırılması yönünde önemli aşama kaydetmiştir. ICSANT nükleer enerjiden güvenlik, emniyet ve yayılmanın önlenmesi koşullarını karşılayacak şekilde yararlanılması amacına yönelik temel uluslararası düzenlemelerden biridir.”

Sözleşmenin onaylanması nükleer emniyetin güçlendirilmesi ve nükleer terörizm riskinin azaltılması amacıyla 2010 yılında başlatılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecine dahil olan ülkelerin üstlendikleri yükümlülükler arasındaydı. Bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil eden kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası çabaları kararlılıkla destekleyen Türkiye de sürecin aktif katılımcıları arasında yer alıyor.

Ahmet Davutoğlu ayrıca, “BM Çocuk Haklar Sözleşmesi’nin Üçüncü Ek Protokolü’nü imzaladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda ‘hukukun üstünlüğü’ temasıyla yapılan açılış toplantısına katıldı.

Bir süre Genel Kurul’daki konuşmaları dinleyen Ahmet Davutoğlu, daha sonra Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yapacağı görüşme için salondan ayrıldı.

Bakan Davutoğlu Alman mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurul 67. dönem toplantıları çerçevesinde ikili temaslarına başladı. Ahmet Davutoğlu, Alman ve Cezayirli mevkidaşlarıyla ayrı ayrı görüştü.

Bakan Davutoğlu önce Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, ardından da Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ile bir araya geldi. Görüşmeler, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

Bakan Davutoğlu, bugün BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi el Ahdar el İbrahimi ile bir araya geldikten sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de bir görüşme yapacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.