BM Başkan Yardımcısı Ladsous: Durum değişirse Suriye’ye tekrar BM Barış Gücü gidebilir

BM Başkan Yardımcısı Ladsous: Durum değişirse Suriye’ye tekrar BM Barış Gücü gidebilir

Birleşmiş Milletler’in (BM) barış gücü operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Herve Ladsous, ”Durum değişirse Suriye’ye tekrar BM Barış Gücü gidebilir” dedi.

BM Barış Gücü Operasyonları Departmanı (DPKO) adına basın toplantısı düzenleyen Ladsous, dünya üzerinde 16 ayrı bölgede görev yapan BM Barış Gücü ekipleri ve misyonları hakkında genel bir değerlendirme yaptığı konuşmasının Suriye ile ilgili bölümünde, BM Güvenlik Konseyi’nin de onaylaması ile bölgeye tekrar Barış Gücü birliği gönderilebileceğine dikkati çekti.

Ladsous, Suriye konusunda, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi’nin barış çabalarına odaklandıklarını ifade ederek, Barış Gücü misyonuyla ilgili olarak da şunları söyledi: ”Hatırlayacağınız üzere BM Güvenlik Konseyi ağustos ayında bölgedeki BM misyonunu tamamen çekme kararı almıştı. Çünkü pozisyon basit ve açıkça misyonun görevini yapmaya müsait değildi. Ancak durumun değişmesi durumunda Güvenlik Konseyi kararı ile tekrar BM Barış Gücü bölgeye gidebilir. Biz bundan sonrası için her türlü yardıma hazırız.”
Mali’nin kuzey bölgesinde yaşanan soruna da değinen Ladsous, ”Çözümün öncelikle politik yollarla olmasını istiyoruz” dedi.

Ladsous, bu konu üzerinde uzun zamandır çalışma yaptıklarını ve Mali Hükümeti’nin soruna istikrarlı bir çözüm bulması için her türlü politik desteği vermeye hazır olduklarını anlatırken, sorunun çözülmemesi durumunda askeri müdahalenin mümkün olduğunun da altını çizdi.

Sudan konusunu da çok yakından takip ettiklerini bildiren Herve Ladsous, ”Geçen nisan ayında Sudan’da ülkenin güney ve kuzeyi savaşa çok tehlikeli bir derecede yakındı. Ne mutlu ki bütün anlaşmazlıkların üstesinden gelindi ve iki taraf toplamda 9 ayrı konuda uluslararası toplumun takdirini kazanan 27 Eylül tarihli bir anlaşma imzaladı. Şimdi bu iki ülkenin iyi ilişkiler içinde yaşaması için büyük bir şans var” ifadesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.