BM, Afganistan da rüşvetin boyutu 4 milyar dolara ulaştı

BM, Afganistan da rüşvetin boyutu 4 milyar dolara ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre Afganistan’da rüşvetin ulaştığı boyut dudak uçurtacak türden. BM kayıtlarına göre son üç yılda artan rüşvetin tahminen 4 milyar doları bulduğu öne sürüldü.

BM çatısı altında görev yapan Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ile Suçla Mücadele adlı kuruluşun yaptığı ortak araştırma neticesinde Afgan halkının işlerini devlet dairelerinde gördürebilmek için sık sık rüşvet vermek zorunda kaldığını ve bunun için geçen yıl 3.9 milyar dolar ödediğini ortaya çıkardı.

Her üç Afgan halkından birisinin kamu görevlisine rüşvet vererek işlerini yaptırdığı belirtilen araştırmada, son yıllarda verilen rüşvet miktarında da yüzde 29 oranında bir artış olduğuna dikkat çekildi. Araştırma da rüşvet ortalamasının 2009 yılında ortalamasının 158 dolar olduğu ancak bunun geçen sene 214 dolara ulaştığı belirtildi. 2009 verilerine göre yetişkin Afganların yüzde 59’unun hayatlarında en az bir defa rüşvet verdiğini belirleyen araştırmaya göre rüşvet verme sıklığı da 4.7 den 5.6’ya yükseldiği aktarıldı.

Rüşvetin en fazla artış gözlendiği alanın eğitim olması da dikkat çekti. Araştırmada 2009 yılında yüzde 16 olan öğretmenlerin rüşvet alma oranının geçen yıl yüzde 51’e ulaştığı belirtildi.

Afganistan’da rüşvetin ulaştığı boyutlara dikkat çeken UNODC bölge temsilcisi Jean Luc Lemahieu, raporda ifade edilen rakamın Afganistan’ın ülke içi gelirinin iki katı olduğunu söyledi.

Araştırma, 18 yaşından büyük 6 bin 700 Afgan halkı ile görüşülerek hazırlandı. Verilen bilgiye göre araştırmda kamuda düşük ücret ile çalışan memurların yüzde 68’inin rüşvete hayır demediğini de yazdı. Yine araştırmada işe alımlarda akraba, dostluk ağlarının ciddi şekilde etkin olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.