‘Beyrut Kasabı’ lakaplı Ariel Şaron öldü

‘Beyrut Kasabı’ lakaplı Ariel Şaron öldü

Beyin kanaması geçirdiği 2006 yılından bu yana komada olan İsrail’in eski başbakanlarından Ariel Şaron hayatını kaybetti. Şaron, savunma bakanlığı yaptığı 1982 yılında çıkan Lübnan iç savaşında aşırı sağcı Hıristiyan milislerin Sabra ve Şatilla kamplarında binlerce Filistinliyi öldürmesine seyirci kaldığı için ‘Beyrut Kasabı’ diye anılıyordu.

 

Son günlerde böbrek yetmezliği nedeniyle sağlık durumu kötüye giden 85 yaşındaki Şaron’un ölüm sebebinin çoklu organ yetmezliği olduğu belirtildi. Lübnan iç savaşındaki tutumu nedeniyle Sabra ve Şatilla katliamından bir yıl sonra İsrail yönetimi tarafından kurulan komisyon, Şaron’un katliamda “kişisel sorumluluğu” olduğuna hükmetmişti. Askerlikten emekli olduktan sonra siyasete soyunan Şaron, birçok defa bakanlık ve bir defa başbakanlık görevlerinde bulundu. 2005 yılında aşırı sağcı Likud partisinden ayrılarak merkez sağa konumlanan Kadima partisini kuran politikacının 2006 seçimleriyle ikinci defa başbakanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

 

ŞARON’UN ÖLÜMÜNE FARKLI TEPKİLER GELDİ

 

İsrail’in eski başbakanı Ariel Şaron’un ölümüne dünya genelinden farklı tepkiler geldi. Şaron’un ölümünü kamuoyuna duyuran oğlu Gilad Şaron, babasının sonunda gitmekte kararlı olduğu o yere gittiğini söyledi.

 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise ‘ülkesini çok seven ve ülkesinin de çok sevdiği cesur bir askeri ve değerli bir liderleri kaybettik’ dedi.

 

Eşi ile birlikte Şaron ailesine başsağlığı dilediklerini belirten Amerikan Başkanı Barack Obama, iki ülke arasındaki işbirliği ve güvenin sonsuza kadar süreceğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da dünyanın önemli bir lideri uğurladığının altını çizdi.

 

Şaron’un uzun bir askeri ve siyasi kariyerden sonra Filistinlilerle diyalog yolunu seçtiğini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, eski başbakanın ülkesinin tarihi için önemli bir siyasi figür olduğunu belirtti.

 

Şaron’un ölümünün “ibret verici” olduğunu söyleyen Hamas sözcüsü Sami Ebu Zurhi ise, ‘elinde halkımızın kanı olan böyle bir zalimin gidişiyle zafere bir adım daha yaklaştık’ dedi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan Şaron’un ölümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Ban, mesajında Şaron’un ailesi ile İsrail halkına başsağlığı dilerken, ‘‘Şaron kendi halkı için kahramandı, hem asker hem de devlet adamıydı’’ dedi.

Buarada Şaron’un cenaze törenine ABD adına Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın katılacağı açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.