Beyaz Saray’da masaya Suriye geldi

Beyaz Saray’da masaya Suriye geldi

Başkan Barack Obama, batılı ülkeleri Suriye konusunda daha fazla adım atmaya çağırdı. Ülkede korkunç bir şiddetin yaşandığını ifade eden Obama, batının Esed rejimine karşı daha ılımlı güçlü bir muhalefetin oluşturulması için katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

 

Obama, ABD’ye ziyarette bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi. Suriye konusunun öncelikli olarak ele alındığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Obama burada yaptığı konuşmada, ABD’nin Birleşik Kralllık ile Suriye hükümetine baskı uygulanması, daha güçlü ılımlı bir muhalefetin oluşturulması ve Esed rejiminin sona erdirilmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

 

Suriye’de kimyasal silah kullanımının iddiasının halen araştırıldığını ifade eden Obama, “Suriye’de kimyasal silah kullanımında gerçekleri tespit etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve bu gerçekler önümüzdeki adımı atmamızda bize rehberlik edecek.”şeklinde konuştu. Obama, rejim ve muhaliflerin temsilcilerinin gelecek haftalarda Cenevre’de bir araya getirileceğini de hatırlattı.

 

BATILI ÜLKELER İLE RUSYA ARASINDA HALA KUŞKULAR VAR

 

Obama, Rusya’nın Suriye konusunda daha fazla adım atması gerektiğine vurgu yaptı. Sorunun çözümüne yardım etmenin Rusya’nın hem menfaatine, hem de bunda yükümlülüğü olduğuna dikkat çeken Obama, Rusya ile batılı ülkeler arasında geçmişten gelen kuşkuların bulunduğunu ifade etti. Obama, “Batılı ülkeler ve G8 ile Rusya arasında hala devam eden kuşkuların olduğu sır değil. Onlarca yıldan beri Rusya ve Doğu Blok’u kendisini dönüştürüyor. Ancak hala bazı kuşkular mevcut.” şeklinde konuştu.

 

Suriye’de savaşın durmasının herkesin çıkarına olduğuna vurgu yapan Obama, “Eğer objektif bakarsanız bütün dünya mezhepsel bir savaşa sürüklenmeyen Suriye’yi, aşırı grupların mevzilendiği potansiyel bir merkezin tersine Suriyeli insanların katliama uğramadığı bir barış adasını çıkarlarını uygun buluyor. Bu sadece Amerika için değil; Bu sadece Birleşik Krallık için değil; Bu sadece Türkiye ve Ürdün gibi Suriye ile sınırı olan ülkeler için değil; Bu aynı zamanda Rusya için de geçerli.” dedi.

 

CAMERON: DESTEĞİMİZİ İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ

 

Cameron ise muhaliflere silahlı destek verme konusunda henüz bir karar almadıklarını ancak İngiltere’nin teknik destek ve diğer yardımlar konusunda daha fazlasını yapabileceğini söyledi.

 

İngiltere Başbakanı muhaliflere destek olmanın Suriye’deki şiddetin artmasını engellemenin anahtarı olduğunu ifade etti. Suriye muhalefetine silah dışı yardımları önümüzdeki yıl iki katına çıkarma sözü verdi.

 

Suriye’deki ölümlerin sona ermesi için dünyanın acilen bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Cameron, yaşananlara izlemenin kimsenin çıkarına olmadığını belirtti.

 

İki lider Suriye dışında, Ortadoğu barış süreci, ABD ve AB arasında görüşülen serbest ticaret anlaşması ve gelecek ay Kuzey İrlanda’da gerçekleşecek G8 zirvesi konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.