Beyaz Saray: Musul Operasyonu yeni IŞİD stratejisinin bir parçası

Beyaz Saray: Musul Operasyonu yeni IŞİD stratejisinin bir parçası

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Musul operasyonunun ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı stratejisinin yeni bir sınavı olacağını söyledi.

Earnest, günlük basın brifinginde Musul’un IŞİD’in elinden geri alınması amacıyla dün gece başlatılan operasyona dair soruları yanıtladı.

Operasyonun ne zaman tamamlanacağına dair somut bir takvimin bulunmadığını ancak kentin stratejik ve sembolik önemi, büyüklüğü düşünüldüğünde bunun biraz zaman alacağını tahmin ettiklerini ifade eden Earnest, Musul’un Irak’ın ikinci en büyük kenti, IŞİD liderinin halifelik etme niyetini açıkladığı yer ve IŞİD’in Irak’taki son büyük merkezi olduğuna dikkati çekti.

Amerika’nın Sesi’ninhaberine göre, operasyona yönelik aylardır hazırlık yapıldığına ve ABD ile koalisyon ortaklarının desteğiyle Iraklı güçlerinin attığı önemli adımlar bulunduğuna işaret eden Earnest, “Ancak bu (Musul operasyonu) elbette IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etmeye dönük daha geniş kapsamlı çabanın önemli bir parçası” dedi. Earnest bununla birlikte, IŞİD’e karşı mücadelede Irak’ın içerisinde de dahil olmak üzere daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı.

Obama’nın bu operasyonu karada Amerikan askerleri olmadan da IŞİD’in yenilgiye uğratılabileceği tezinin bir sınavı olarak görüp görmediği sorusu üzerine Earnest, Irak güvenlik güçlerinin Ramadi, Tıkrit gibi kalabalık nüfusa sahip kentleri IŞİD’den geri aldığını hatırlatarak, “Bu da (Musul operasyonu) bu stratejinin yeni bir sınavı. Musul’un nüfusu ve kapladığı geniş coğrafi alan, IŞİD’in Musul’a verdiği önem düşünüldüğünde, bunun çok önemli bir test olacağını ilk bilen kişi Başkan Obama. Onları buradan atmak çok önemli bir stratejik kazanımı oluşturacak” diye konuştu.

Sözcü Earnest, brifingde bir gazetecinin, bazı insan hakları kuruluşlarının Şii milis grupların Irak’taki bazı kentlerin kurtarılması sırasında savaş suçları olarak nitelenebilecek ihlaller sergilediği yönündeki suçlamalarını hatırlatarak, benzer gelişmelerin Musul’da da görülmemesi için Amerika’nın tedbir almayı düşünüp düşünmediği şeklindeki sorusunu da yanıtladı.

ABD’nin başından beri bu konuda duyarlı olduğunu vurgulayan Earnest, operasyonun temel nitelikteki evrensel insan haklarıyla uyumlu şekilde yürütülmesi ve diğer dini gruplara karşı misilleme için kılıf olarak kullanılmaması gereğine özellikle önem verdiklerini kaydetti.

Earnest, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin sadece Iraklı güvenlik güçlerinin Musul’a gireceğini net ortaya koyduğunu hatırlatarak, bu söze bağlı kalınacağını beklediklerini belirtti.

Bir soru üzerine, Musul operasyonunun zamanlamasının Amerikan seçimleriyle bağlantısı bulunduğuna yönelik suçlamaları da reddeden Earnest, operasyonun başlatılması kararının sadece Irak Başbakanı İbadi’ye ait olduğunun altını çizdi.

Irak Başbakanı’nın Amerikan siyasi takvimine göre hareket etmeyeceğini, Irak’ta sahada başarıya katkı sağlayacak stratejik mülahazalar üzerine odaklanacağını vurgulayan Earnest, İbadi hükümeti, Obama yönetimi ve Irak ile ABD ordusunun üst düzey üyeleri arasında “yakın koordinasyon” bulunduğunu söyledi.

Earnest bir başka soru üzerine, IŞİD’in Musul’dan atılmasının, örgütün denizaşırı ülkelerde saldırılar planlama ve düzenleme yeteneğine sekte vurma açısından da olumlu etkisinin olacağını sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.