Berlin-Washington hattı gerginleşiyor

Berlin-Washington hattı gerginleşiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’den sonra selefi Gerhard Schröder’in de ABD istihbaratınca dinlendiği ortaya çıkmasıyla Berlin-Washington hattı gerilmeye başlıyor. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Heiko Maas, Amerikan istihbaratını ‘keyfi küresel gözetim’ yapmakla suçladı. Eski Başbakan Schröder ise “ABD bizim ülkemize saygı duymuyor” dedi.

ABD’nin istihbarat teşkilatı Milli Güvenlik Kurulu NSA’nın Almanya’nın şimdiki Başbakanı Angela Merkel’i dinledikleri gibi selefi Gerhard Schröder’i de takibe aldıklarının ortaya çıkmasından sonra Berlin-Washington hattı gerilmeye başladı. ABD’den olayı geniş kapsamlı aydınlatmasını talep eden Sosyal Demokrat Parti’den(SPD) sert tepki geldi. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), “Güvenliğin sağlanması, NSA için sınırsız bilgi toplamak için bahane olarak kullanılıyor.” dedi.

Başbakanın cep telefonunu dinleyen birinin terör saldırılarının önlenmesine katkı sağlamayacağını söyleyen Maas, Washington’un büyük direnişine rağmen karşılıklı ispiyonlamamayı öngören ‘Anti-Spy’ anlaşmasının imzalanması gerektiğini vurguladı. SPD Federal Meclis Grubu İçişleri Sözcüsü Michael Hartmann ise Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, “Kim bize yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunursa, kendisi de hedef tahtasına oturabileceğini hesaba katmalı” dedi. Federal Meclis’in istihbarat teşkilatlarını kontrol eden kurulun üyesi olan Hartmann, ABD’li şirketlerin komünikasyonla ilgili ihalelere dahil edilmemesine dikkat çekti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Angela Merkel ABD’ye seslenerek transatlantik ilişkilere zarar vermemeleri gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD) ise Schröder’in de dinlendiğine şaşırmadığını belirtti. Bilindiği gibi, Süddeutsche Zeitung ve televizyon kurumu NDR’nin yaptığı araştırmaların sonucunda SPD’li Başbakan Schröder’in 2002 yılından itibaren NSA tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Schröder, ulusal güvenlik gerekçesiyle 388 sıra numarasıyla dinlenen kişi ve kurumlar listesine dahil edildi.

Eski Başbakan Schröder konuyla ilgili Bild gazetesine, “ABD’nin sadık ortağına ve ülkemizin egemenliğine hiç saygısı yok” açıklamasında bulundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.