Batı, Patriot’ları vermeyerek Esed’i zımnen destekliyor

Batı, Patriot’ları vermeyerek Esed’i zımnen destekliyor

Suriye muhalefetinin lideri Muaz el Hatib, uluslararası toplumun ülkenin kuzeyindeki halkı Patriot füzeleriyle koruması taleplerinin reddedilmesinin ülkedeki baskı rejiminin lideri Beşşar Esed’e “ne istiyorsan yap” mesajı verdiğini söyledi.


Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Konseyi (SMDK) eski Başkanı El Hatib, “Dün (salı), Beyaz Saray tarafından yapılan ‘Patriotların Suriye halkını da koruması için imkân olmadığı’ yönündeki açıklama karşısında gerçekten çok şaşırdım. Korkarım bu Suriye’deki rejime ‘istediğini yapabilirsin’ şeklinde bir mesaj olacak.” diye konuştu. Daha önce görevinden istifa ettiğini duyuran ancak Katar’daki Arap Birliği toplantısında SDMK’yı temsil eden El Hatib, istifasıyla ilgili olarak da, “İstifamı sundum ve geri çekmedim. Genel Komite toplanana kadar görevlerime devam etmek durumundayım.” dedi.


Önceki gün El Hatib, ülkenin kuzeyindeki sivilleri Esed’in saldırılarından korumak için Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füzelerinin kullanılmasını istemişti. Bunun ardından NATO’dan yapılan açıklamada, “NATO, Suriye’ye askeri müdahalede

bulunma niyetinde değildir.” denilerek muhaliflerin talebine olumsuz cevap verilmişti.


Esed, BRICS’ten yardım istedi

Öte yandan Esed, ülkesindeki 2 yıllık iç savaşı sona erdirebilmek için, Güney Afrika’da toplanan BRICS ülkelerinden (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) yardım istedi. Suriye’nin resmi SANA Haber Ajansı’na göre Esed, BRICS Dönem Başkanlığını yürüten Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’ya gönderdiği mektupta Suriye’nin “Arap, bölgesel ve Batı ülkeleri tarafından desteklenen terör eylemlerine” maruz kaldığını, bu eylemlerin ülkenin altyapısı ile kültürel mirasını yok ettiğini savundu.


BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi olarak, iki yıldır süren iç savaşın sona ermesi için gayret eden Kofi Annan da dün, uluslararası askeri müdahale için “çok geç kalındığını” söyledi. Muhaliflere daha fazla askeri yardım yapmanın barışa katkı yapmayacağını savunan Annan, savaşın sona ermesi için başka yolların aranması gerektiğini belirtti.


Doha’daki toplantıda Suriye halkını temsilen Esed rejiminden alınan Arap Birliği üyeliği kendilerine verilen Suriye muhalefeti ise ilk büyükelçiliğini Katar’da açtı. Muaz el-Hatib’in yanı sıra Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Hasan Hito ile çok sayıda konuğun katıldığı törende, açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Nizar el Hiraki, Suriye için yepyeni bir dönemin başladığına işaret etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.