Barbaros gemisi bölgeden çekilmeli

Barbaros gemisi bölgeden çekilmeli

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, iktidarı devralmasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdi.

Çipras Lefkoşa’da görüştüğü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades ile Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ile ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatırdı. Yunan lider burada basına yaptığı açıklamada Ada’da tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaptı. Adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz’de istikrar için büyük önem taşıdığını ifade etti. Çipras Lefkoşa’dan Ankara’ya mesaj göndererek Ada’da karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede Kıbrıs açıklarında petrol ve doğalgaz arayan Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin geri çekilmesini istedi. Geminin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini” savundu. Rum tezlerine güçlü destek veren Çipras, “Kıbrıs’ta müzakereler devam etmelidir. Ancak bunun için Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka saygı göstermesi ve tehditlerden vazgeçmesi gerekir. Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği Kıbrıs sorunun çözümünden geçer.” dedi. Yunan Başbakan, “Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir?” sorusuna da, “Birlikte ve işbirliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı sağlayabiliriz.” karşılığını verdi.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 25 Eylül’de Ada’nın güneyinde tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede sondaj faaliyetlerine başlanması üzerine Ankara bölgeye sismik araştırma gemisini göndermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.