Bangladeş’te verilen idam cezasına ABD’den tepki

Bangladeş’te verilen idam cezasına ABD’den tepki

Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş’te Abdülkelam Azad’a idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 1971’deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı’nda Pakistan askerleriyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle, eski Cemmati İslami üyesi Abdülkelam Azad’a idam cezası verilmesini yakından takip ettiklerini kaydetti.
Nuland, basın açıklamasında, ”1971’deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı’nda insanlığa karşı suçları işleyenlerin yargılanmasını destekliyoruz, ancak bu yargılamaların yerel ve uluslararası hukuk standartları çerçevesinde adil, tarafsız ve şeffaf mahkemeler tarafından yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bangladeş’in Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Anlaşması dahil diğer uluslararası standartların onayladığı anlaşmayı imzaladığını hatırlatan Nuland, Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin gelecekte vereceği diğer kararların da yakından izlendiğini belirtti. Nuland, ”Bangladeş hükümetini, imzaladığı uluslararası anlaşmaya uymaya ve adalete saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.

Başkan Barack Obama, 12 kişinin idamla yargılandığı Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni incelemek için özel temsilci Stephen Rapp’i atamış, Rapp, davayı incelemek için bir süre Banaladeş’te bulunmuştu.

Hakkında açılan davanın ardından Nisan ayında ülke dışına çıkan Cemaat-i İslami’nin ulema kadrosundan olan Azad, geçen gün gıyabında idam cezasına mahkum edilmişti.
Gulam Azzam’ın da aralarında bulunduğu 9 Cemaat-i İslami lideri, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi’nden 2 milletvekili ve bir bağımsız milletvekili, 1971’deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan’la işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu tarafından işlenen katliamlara destek vermekle suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ise suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.