Ban: Muhalefetin aralarında anlaşarak tek ses olmalarını bekliyoruz

Ban: Muhalefetin aralarında anlaşarak tek ses olmalarını bekliyoruz

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye konusuna çözüm bulma amacıyla düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı’nın tarihinin henüz netleşmediğini belirterek, “Muhalefetin aralarında anlaşarak tek ses olmalarını ve tek bir temsilci belirlemelerini bekliyoruz” dedi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya ve Afrika’ya gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin yaptığı sunumun ardından basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cenevre Konferansı’nın hazırlıklarına ilişkin soru üzerine Genel Sekreter Ban, BM, ABD ve Rusya’nın hazırlıklar konusunda yoğun istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Konferans konusunda netleştirilmesi gereken birçok konu olduğunu anlatan Ban, bu konuları karşılıklı mutabık kalarak çözmek istediklerini kaydetti.

Suriye muhalefeti içindeki görüş ayrılıklarına da değinen Ban, “Suriye muhalefeti halen kendi aralarında birlik olmak için görüşme yürütüyor. Muhalefetin aralarında anlaşarak tek ses olmalarını ve tek bir temsilci belirlemelerini bekliyoruz. Öte yandan, konferansın katılımcılarının belirlenmesi için de görüş alışverişlerimiz sürüyor. Şu anda Konferansın tam olarak hangi tarihte olacağını söyleyebilecek durumda değilim” diye konuştu.

Ban, Suriye’deki iç savaşa Hizbullah’ın müdahil olmasından duyduğu kaygıyı da dile getirerek, “Birçok aktör şu anda bu savaşa müdahil olmuş durumda. Öncelikle çatışmalar bir an önce durmalı. Ancak ondan sonra politik süreç başlayabilir” ifadesini kullandı.

AB’nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırmasına ilişkin soru üzerine de Ban, hangi tarafa gönderilirse gönderilsin Suriye’de taraflara silah temin etmenin çözüm sürecine katkı sağlamayacağını söyledi.

AB’nin kararını not ettiğini kaydeden Ban, bu kararın uzun görüşmeler sonucu alındığını ancak bütün dünyanın bu sorunun politik süreçle çözülmesi için çaba göstermesini umduğunu bildirdi.

Ban, İngiltere tarafından kendisine sunulan ve Suriye rejiminin mart ve nisan aylarında 3 defa kimyasal silah kullandığı iddialarını içeren mektuba ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.