Ban Ki-Moon: Suriye konusunda uluslararası camia ve BM birlikte çalışmalı

Ban Ki-Moon: Suriye konusunda uluslararası camia ve BM birlikte çalışmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye konusunda uluslararası camia ile BM’nin birlikte çalışması gerektiğini belirterek kamplarda bulunan insanların evlerine dönmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’yi ziraret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, Suriye, Filistin ve Somali konularının görüşüldüğünü ifade etti. BM bölge ofisinin İstanbul’da kurulma çalışmasının olduğunu dile getiren Davutoğlu, İstanbul’u küresel bir barış merkezi haline dönüştürmeye kararlı olduklarını vurguladı. Birçok ofisin İstanbul’da olması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Ban Ki-Moon ise karşılıklı olarak ilgi duyulan konuların ele alındığını belirterek bugün odak noktasının Suriye meselesi olduğunu ifade etti. Suriye kamplarını kendi gözüyle görme fırsatı bulduğunu anlatan Moon, bu insanların özgürlük, refah ve insan onuru için ülkelerini terk ettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türk halkına Suriye halkına gösterilen ilgiden dolayı şükranlarını sunduğunu dile getiren Moon, 14 farklı kampta 130 binin üzerinde mülteci olduğunu söyledi. 20 bin kişinin de belki kampların dışında bulunduğunu anlatan Moon, mali, ekonomik açıdan bunun önemli bir mesele olduğunu belirtti.

Kampların içine girme fırsatı bulduğunu ve insanlara BM adına umut aşılamaya çalıştığını dile getiren Moon, çok verimli bir gezi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin herhangi bir şart olmadan açık kapı politikasını şükranla andığını vurgulayan Moon, uluslararası camianın insani destek vereceğini inandığını söyledi.

Strateji fırsatlar konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Moon, şiddetin nasıl sona ereceği, barışın nasıl sağlanacağını görüştüklerini belirtti. Uluslararası camia ve Suriye halkının da bunu istediğini dile getiren Moon, Cumhurbaşkanı ve Başbakana teşekkür ederek son gelişmeleri ele aldıklarını ifade etti.

Şiddeti öncelikle durdurma adımları attıklarını, yeni dönemin başlatılması adımlarının da atılacağını belirten Moon, BM’de Davutoğlu’nun oldukça ateşli bir konuşma yaptığını kaydetti. Bütün dünyanın da bunu takdir ettiğini söyledi.

Suriye’de barış konusunda bir umudun olup olmadığına ilişkin bir soruya Moon, “Yeteri kadar şiddet gördük şuanda da şiddet devam ediyor. Uluslararası camiaya Suriye’ye barışı getiremedi.” dedi. 21 ay geçtiğini ve onlarca insanın hayatını kaybettiğini anlatan Moon, uluslararası camianın daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. Ortaklarla bu konuları çalışıp tartıştıklarını ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da bu konuyu en kısa zamanda kabul etmek zorunda olduğunu belirten Moon, ‘Çok fazla insan nasibini aldı, hayatanı kaybetti. Daha bu durum ne kadar devam edebilir. Ürdün’de ve Türkiye’dekileri gördüm. Birgün içinde iki tane kamp gezdim, 10 binlerce insan çadırlarda yaşıyorlar, çadırlardan çıkıp buralara gelmişler. Uluslararası camia ve BM ıortak çalışmalı ve bu insanlar evine dönmeli.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.