Ban: Güvenlik Konseyi birlik içinde karara vardı

Ban: Güvenlik Konseyi birlik içinde karara vardı

Suriye karar tasarısına evet diyen Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkür eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Son 20 yılın en büyük kimyasal silah saldırısına karşı Güvenlik Konseyi birlik içinde karara varmıştır’’ dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin Suriye karar tasarısı üzerinde anlaşmaya varmasının ardından açıklamalarda bulunan Ban Ki-mun, Suriye hükümeti ile tüm tarafların kimyasal ve biyolojik silah imha ekibi uzman heyetinin can güvenliğini sağlamasını istedi. Ban, ‘‘Ancak Suriye’de birşeye kırmızı ışık yakarken diğer yönden yeşil ışık yakılmaması anlamına gelip öldürme izni vermemeli hiçbir kitle imha silahına. Suriye’deki şiddet olayları durmalı, tüm silahlar da susmalı’’ dedi.

‘‘Bugün tarihi bir gün’’ diyen Ban, ‘‘Bu önemli bir adım ancak Suriye’de dehşetin boyutları artmaya devam ediyor bombalarla, tanklarla, el bombaları ve silahlarla’’ diye konuştu. Cenevre sürecinin vakit geçirilmeden hayata geçirilmesini isteyen Ban, konferansın Kasım ayının ortalarında başlaması için BM’nin ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Cenevre görüşmelerinde her muhalif grubun temsil edilmesi gerektiğini belirten Ban, hem Suriye hükümetinin hem de muhalefetin birer delagasyonla temsil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İnsanlığa karşı işlenen her suçun mutlak bir şekilde gözönünde bulundurularak cezalandırılması gerektiğini belirten Ban, uluslararası toplumun bu konuda adaleti tesisi etmek için yollar arayacağına inandığını sözlerine ekledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.