Ban: ABD’nin raporunu ciddiye alıyorum

Ban: ABD’nin raporunu ciddiye alıyorum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yolundaki raporun önemli olduğu ve kendisinin de bunu ciddiye aldığını ifade etti.

BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde Suriye’deki kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmakla görevlendirdiği heyetin Başkanı İsveçli Prof. Dr. Ake Sellström ile görüştü. Gazetecilerin katıldığı görüşmede Ban, Sellström’ü Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere kurulan heyetin başkanı olarak geçen ay görevlendirdiğini, heyetinin öncü ekibinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde 24-48 saat arasında çalışmaya başlayabilecek şekilde beklediğini söyledi.


Sellström’e ve ekibine duyduğu güveni vurgulayan Ban, heyetin bekleme sürecinde de erişebildikleri bilgileri değerlendirdiğini, ilgili başkentlere de ziyaretlerde bulunabileceklerini kaydetti.


İnceleme heyetinin alanda yapacağı çalışmanın önemini vurgulayan Ban, “ABD istihbaratının Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin son raporunu ciddiye alıyorum. Eğer BM, gerçekleri ortaya çıkaracak ve bu şüpheleri giderecekse, bunun için BM araştırma heyetinin Suriye içinde yapacağı çalışma hayati önemde. Kapsamlı ve ikna edici inceleme için kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen tüm bölgelere giriş izni verilmeli. Suriye hükümetine inceleme heyetine ön koşulsuz araştırma izni vermesi çağrımı yineliyorum” dedi.


Ban, gazetecilerin ısrarlı sorularına “Sellström’le görüşecekleri için zamanı olmadığını” gerekçe göstererek cevap vermedi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.