Avustralya’da medya ve iktidar birbirine girdi

Avustralya’da medya ve iktidar birbirine girdi

Avustralya’da genel seçimlere bir ay kala iktidardaki İşçi Partisi ile ülkede basılı
gazete pazarının yüzde 70’ine sahip olan işadamı Rupert Murdoch arasında soğuk rüzgârlar esiyor.

Son olarak Başbakan Kevin Rudd liderliğindeki hükümetin 37,4 milyar Avustralya Doları (yaklaşık 65,5 milyar lira) harcayarak her eve hızlı internet erişimi sağlama planını çok masraflı olduğu gerekçesiyle eleştiren Murdoch’a hükümet kanadından imalı bir cevap geldi.

Murdoch’ın Twitter üzerinden “Büyüleyici politikalar! Hepimiz NBN (Milli Geniş Bant Ağı) hedefine bayılıyoruz, özellikle de Foxtel için bu harika. Ama öncelikle bugünkü ekonomik durumda nasıl finanse edilebilecek’’ şeklindeki mesajına karşılık Rudd, NBN’nin tartışmalı işadamının en çok kâr eden şirketi Foxtel’e karşı bir “ticari meydan okuma” olduğu için rahatsızlık oluşturduğu yorumunda bulundu. Foxtel, yüzde 50’si Murdoch’a ait bir kablolu televizyon operatörü. İkili arasındaki sürtüşme Murdoch’ın Daily Telegraph gazetesinin önceki gün attığı manşet sonrasında kamuoyundan saklanamaz bir hal almıştı. Gazete, pazartesi günü Rudd’ın fotoğrafı üzerine “Bu çeteyi gönderin” başlığıyla çıkmıştı.

Rudd ayrıca yeni medya yasası çıkarma yoluyla Murdoch’ın medya üzerindeki baskınlığını kırmaya çalıştığı eleştirilerini de reddetti. Avustralyalı başbakan, “Bizim böyle bir planımız yok. Çünkü biz bütün bağımsız Avustralyalı medya aktörlerinin yasaya katılacağını, konuşma özgürlüğü hakkını kullanacağını varsayıyoruz. Bay Murdoch’ın sürekli yaptığı gibi.” dedi. Hükümet, bu yıl başlarında Murdoch’a ait News International bünyesindeki gazetelerin İngiltere’de karıştığı ‘telekulak’ skandalının
ardından medya yasasını yenilemeyi düşünmüş ancak daha sonra bu planından vazgeçmişti.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.