Avrupa’nın ilk başörtülü belediye başkanı seçildi

Avrupa’nın ilk başörtülü belediye başkanı seçildi

43 yaşındaki Amra Babic, Bosna Hersek’te 17 bin nüfuslu Visoko şehrinin belediye başkanı seçildi. Babic, Bosna Savaşı’nda şehit düşenlerin ailelerine yardım eden bir vakfın yöneticiliğini yapıyordu.

Bosna-Hersek’te önceki gün yapılan yerel seçimlerde Visoko şehrinde belediye başkanlığını yüzde 29 oy alan başörtülü Boşnak aday Amra Babic kazandı. Belediye meclis üyeliği ve yerel hükümette maliye bakanlığı yapan Babic bu sonuçla birlikte Avrupa’nın ilk başörtülü kadın belediye başkanı oldu.  Bilge Kral olarak bilinen merhum Aliya İzzetbegoviç’in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) üyesi olan Babic, Bosna Savaşı’nda şehit düşenlerin ailelerine yardım eden bir vakfın da yöneticiliğini yapıyordu.

Seçimlerde ülkedeki toplam 125 belediye başkanlığından, Saraybosna kantonunun Novi Grad, Ilıca, Vogoşça belediyeleri ile  ile Zenitsa, Bihaç, Travnik gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 34 belediyeyi SDA kazandı. Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadziç’in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS) ise 27 belediye başkanlığı alarak ikinci parti oldu. Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Bosna-Hersek’i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Başkanı Milorad Dodik’in başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) de 15 belediye başkanlığı kazanan üçüncü büyük parti oldu.

Sırpların ağırlıkta olduğu iki partinin aldığı belediyeler toplam 63 belediyenin bulunduğu Sırp bölgesinden gelirken yine aynı bölgede bulunan bazı şehirlerde başkanlıkları Boşnak ve Hırvat adaylar kazandı. Sırp bölgesinde bulunan ve 1995’te Sırp soykırımına sahne olan Srebrenitsa’da ise kazanan henüz belli değil. Boşnak partilerin tek adayı olarak yerel seçimlere giren Çamil Durakoviç’in kazandığını açıklamasına rağmen, seçim kurulu şehirdeki çeşitli şikayetler nedeniyle henüz sonuçların açıklanmayacağını bildirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.