Avrupalı liderler Netanyahu’ya tepkili

Avrupalı liderler Netanyahu’ya tepkili

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Danimarka’da bir sinagoga yapılan saldırının ardından Avrupa’daki Yahudilere kitlesel göç çağrısı, Alman Şansölye Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın tepkisini çekti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Avrupalı Yahudilere İsrail’e göç etme çağrısı yapması, kıtanın iki öncül ülkesi Almanya ve Fransa’nın liderlerini rahatsız etti. Angela Merkel ve François Hollande, art arda yaptıkları açıklamalarla böyle bir göçün yaşanmaması için Yahudi toplumlarına çağrıda bulundu.

Avrupa’da 1,1 milyon Yahudi’nin yaşadığı tahmin ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande dün Fransız Yahudilerine seslenerek Netanyahu’nun davetini kabul etmemeleri ve ülkeyi terk etmemeleri çağrısı yaptı. Hollande, Yahudi ve Müslümanları hedef alan saldırıların Fransız Cumhuriyeti’nin temellerini sarstığını vurguladı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls da, Netanyahu’nun kitlesel göç çağrısına karşılık, Fransa’nın Yahudi vatandaşlarına yapılan saldırılar ile yaralandığını, göç etmelerini istemediklerini ve vatanlarının Fransa olduğunu açıkladı. Valls, Netanyahu’nun sözlerinin kendisini üzdüğünü de ifade etti.

Netanyahu’nun daveti daha az sayıda Yahudi’nin yaşadığı Almanya’yı da rahatsız etti. Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinde Yahudilerin yaşamasından büyük memnuniyet duyduğunu ve beraber yaşamaya devam etmek istediklerini açıkladı.

İsrail başbakanının ifadelerinden Avrupalı Yahudi toplumu da çok memnun olmadı. Danimarka Hahambaşısı Jair Melchior, Netanyahu’nun çağrısından hayal kırıklığına uğradığını, terörün İsrail’e yerleşmek için iyi bir sebep olmadığını belirterek, ‘terörle mücadelenin en iyi yolu kaçmaksa hepimizin ıssız bir adaya kaçmamız gerekiyor’ dedi.

Avrupalı Yahudilerin İsrail’e göçü ise Avrupalı liderlerin çağrılarına rağmen artarak sürüyor. Göçle ilgilenen Yahudi kuruluşları, 2014’te Batı Avrupalı 8640 Yahudi’nin İsrail’e yerleştiğini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.