Almanya’da 2 Türk IŞİD’e adam toplamaktan tutuklandı

Almanya’da 2 Türk IŞİD’e adam toplamaktan tutuklandı

Belçika, Almanya ve Fransa’da ardı ardına gerçekleştirilen terör operasyonlarında 30’a yakın kişi gözaltına alındı, otomatik silahlar bulundu. Almanya’daki şafak operasyonu sonrası tutuklanan 2 Türk, IŞİD’e adam toplamak, maddi ve lojistik destek vermekle suçlanıyor.

17 kişinin hayatını kaybettiği Paris’teki terör saldırılarının ardından muhtemel yeni şiddet eylemlerine karşı alarm durumuna geçen Avrupa’da üç ülkede operasyonlar gerçekleştirildi. Fransa, Belçika ve Almanya’da polis radikal gruplarla bağlantılı olduğu bildirilen birçok ‘hücre eve’ baskın düzenledi. İlk operasyon haberi ‘Avrupa’nın başkenti’ Brüksel’in bulunduğu Belçika’dan geldi. Belçika özel harekât polisleri, önceki gece ülkenin doğusundaki Verviers şehri ile Brüksel’in banliyölerinde 10’u aşkın adrese baskın yaptı. Verviers’teki bir apartman dairesine düzenlenen operasyonda bir hafta önce Suriye’den Belçika’ya dönen üç şüpheli teröristle çatışma çıktı. Belçika vatandaşı olduğu belirtilen şüphelilerden ikisi öldü, biri yaralı ele geçirildi. Belçika savcılığı, söz konusu kişilerin ‘saatler içinde’ polis karakollarını hedef alan büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu açıkladı. Brüksel’deki baskınlarla birlikte 15 kişi gözaltına alındı. 4 otomatik silah ve patlayıcı madde ele geçirildi. Federal savcı Eric Van der Sypt, öldürülen kişilerin Paris saldırganlarıyla bir bağlantısının tespit edilmediğini bildirdi. Operasyonun ardından Belçika’da güvenlik alarmı en yüksek ikinci seviyeye çıkarıldı. Askere de koruma görevi verildi.

PARİS SALDIRILARIYLA İLGİLİ 12 GÖZALTI

Charlie Hebdo dergisini basan Kouachi kardeşler ile market baskınında 4 rehineyi öldüren Amedy Coulibaly’nin muhtemel işbirlikçilerinin peşindeki Fransa’da da 12 kişi gözaltına alındı. Paris ve çevresinde gerçekleştirilen gözaltılarda şüpheli 6 kişinin Coulibaly’nin akrabaları olduğu kaydedildi. Gözaltına alınanların teröristlere lojistik destek sağlamış olabileceği üzerinde duruluyor. Paris’teki en kalabalık tren istasyonlarından Doğu Tren Garı’nda ise dün şüpheli bir koli sebebiyle bomba paniği yaşandı. Tren garı boşaltılırken, polisin yaptığı aramada bombaya rastlanmadı.

BERLİN’DE IŞİD OPERASYONU: 2 TÜRK TUTUKLANDI

Almanya’nın başkenti Berlin’de dün şafak vakti IŞİD operasyonu vardı. Başkent Berlin’in Moabit ve Wedding semtlerinde toplam 11 ev basıldı. Operasyonda ‘Suriye’de şiddet eylemi planlayan ve kara para akladığından’ şüphelenilen 5 Türk gözaltına alındı. Bunlardan 2’si tutuklandı. Yaklaşık bir yıldır süren hazırlıklar sonucunda yapıldığı belirtilen operasyonda tutuklanan iki Türk, IŞİD’e adam toplamak,  örgüte maddi ve lojistik destek vermekle suçlanıyor.  IŞİD saflarında savaşmak için Avrupa’dan Suriye’ye 3 bin kadar kişinin gittiği ifade ediliyor. Bunlardan kimisi geri döndü, kimisi ise savaşmaya devam ediyor. IŞİD karşıtı uluslararası operasyona askeri destek veren Avrupa ülkeleri, savaş tecrübesi ile geri dönecek bu kişilerin kanlı terör eylemleri düzenlemesinden endişe ediyor.

Kahraman Malili gence vatandaşlık

Paris’te geçen hafta Yahudi marketine gerçekleştirilen kanlı baskında 15 kişiyi soğuk hava deposuna saklayarak kurtaran Malili Müslüman genç Lassana Bathily’ye (24) vatandaşlık verilecek. Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada,  ülkede kahraman ilan edilen Bathily’e vatandaşlık verilmesi için başlatılan imza kampanyasında şimdiye kadar 300 bin kişinin destek verdiği, bu talebe olumlu karşılık verileceği belirtildi. 2006’dan beri Fransa’da kaçak çalışan Bathily, geçtiğimiz temmuz ayında vatandaşlık başvurusu yapmıştı. Dün Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan kahraman genç, ‘İslam’ ile ‘terörün’ yan yana getirilmesine tepki gösterirken, “Bu saldırıyı yapanlar Müslüman değil, eşkıya. Bu Müslümanlık değil.” dedi. Teröristlerin Müslüman olamayacağını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.