Arjantin, İngiltere’ye ‘Antarktika isim değişikliği notası’ verdi

Arjantin, İngiltere’ye ‘Antarktika isim değişikliği notası’ verdi

Arjantin, Kraliçe Elizabeth’in isminin Antarktika’daki bir adaya verilmesi sebebiyle İngiltere’nin Buenos Aires Büyükelçisi John Freeman’i dışişleri bakanlığına çağırarak nota verdi. Devam eden Falkland Adaları tartışmasına şimdi de Antarktika meselesinin eklenmesi, iki ülke arasındaki tansiyonu daha da arttıracağı yorumlarını beraberinde getiriyor.

İngiltere’nin söz konusu adanın ismini değiştirme hakkına sahip olmadığı bildirilen notada, Arjantin hükümetinin bu durumu “sert bir şekilde reddetiği” kaydedildi. “Antarktika’da kendisinin olduğunu iddia ettiği toprak parçasının Birleşik Krallığa ait olduğunu kesinlikle kabul etmiyoruz.” denilen mesajda, bu bölgenin bir kısmının Arjantin’a ait olduğu iddia edildi.

KRALİÇE’YE 60. YILI HEDİYESİ OLARAK VERİLDİ

İngiltere hükümeti, Antarktika’da sahip olduğunu iddia ettiği toprakların bir kısmına, tahttaki 60. pırlanta yılı sebebiyle Kraliçe Elizabeth’in adını vermişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Antarktika’daki 169 bin metrekare büyüklüğündeki İngiliz toprak parçasının isminin, “Kraliçe Elizabeth Adası” olarak değiştirildiği ve haritalarda bundan böyle bu isimle yer alacağı belirtilmişti.

Birleşik Krallık, Antarktika’daki bazı topraklar üzerinde 1908 tarihinde hak iddiasında bulunmuş ve 1962 yılında, ‘Britanya Antarktika Toprakları’ adıyla bilinen buradaki bazı toprakların resmi olarak Britanya’ya ait olduğu duyurulmuştu.

Bu isim değişikliğinin, Britanya’nın Antarktika’da hak iddia ettiği toprakların kendisine ait olduğunu savunan Arjantin ile tansiyonu arttırabileceği tahmin ediliyordu. İki ülke arasında ayrıca Falkland Adaları konusunda devam eden bir tartışma yaşanıyor.

İngiltere, Antarktika’da, “Britanya Antarktika Araştırmaları” tarafından işletilen 3 araştırma istasyonuyla faaliyetlerine devam ediyor. ‘Kraliçe Elizabeth Adası’, kuzeyde Ronne ve Filchner buz adalarına kadar uzanan üçgen şeklindeki bir parçadan oluşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.