Arapça, Brüksel’in üçüncü resmi dili olma yolunda

Arapça, Brüksel’in üçüncü resmi dili olma yolunda

Çift resmi dile sahip Brüksel’de üçüncü resmi dilin Arapça olması tartışılıyor. Başkentte Arap nüfusun hızla artış göstermesine dikkat çeken Flaman Eğitim Bakanı, Flamanca ve Fransızcadan sonra Arapçanın da resmi dil olarak kabul edilebileceğinin sinyallerini verdi.


Federatif yapıya sahip Belçika’da Flamanca ve Fransızcanın yanı sıra Arapçanın da resmi olması gündemde. 1962’de dil reformu çerçevesinde tek çift dilli özerk idareye sahip başkent Brüksel’de artan Arap popülasyonu neticesinde Arapçanın da resmi dil olarak kabul edilmesi tartışılıyor. Flaman Bölgesi Eğitim Bakanı Pascal Smet, “Brüksel’de entegrasyon politikasında eksiklikler söz konusu. Entegrasyon, kişilerin özgeçmişlerinden uzaklaşmaları anlamına gelmiyor. Birlikte inşa edeceğimiz geleceğe nasıl baktığımızla ilgili bir süreç.” sözlerine yer verirken, Brüksel’de Arapçanın resmi dil kabul edilmesinin araştırılmasını isteyerek, “Bu, uluslararası camiaya çok güçlü bir mesaj olur.” şeklinde konuştu.


Serbest Brüksel Üniversitesi’nin (VUB) yaptığı bir araştırmaya göre Brüksel’de yaşayanların yüzde 20’si Arapça konuşuyor. Bu Arapçanın Fransızca, İngilizce ve Hollandacadan sonra en çok konuşulan dil olduğu anlamına geliyor. Yaklaşık 3 bin Brükselli üzerinde yapılan akademik çalışma, başkentte diğer dillerin gerilemesine karşın Arapçanın çok hızlı şekilde yaygınlaştığını ortaya koydu. 2006 yılına göre günümüzde Fransızcada yüzde 7’lik düşüş tespit edilirken, İngilizcede yüzde 6, Flamancada yüzde 5 gerileme yaşanmış. Buna karşılık Brüksel’de Arapça konuşanların oranı 2006 yılında yüzde 6,6 iken bugün bu oran yüzde 17,9’a fırlamış durumda. Arapça bu haliyle İspanyolcayı geride bırakarak başkentte en çok konuşulan dördüncü dil konumuna yükseldi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.