AP’deki tarihi oturumda liderlerden Türkiye’ye yardım çağrısı

AP’deki tarihi oturumda liderlerden Türkiye’ye yardım çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) milletvekillerine hitap etti.

1989’dan sonra her iki ülkenin liderinin ilk kez birlikte hitap ettiği AP oturumunda, Suriye krizi ve mülteci dosyası ön plana çıktı. Liderler mülteci krizinde anahtar rolü oynayan Türkiye’ye de daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin 2 milyondan fazla mülteciyi ağırladığını belirterek Türkiye’ye mülteciler konusunda daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyledi. Hollande, Türkiye’ye yardımın herkesin çıkarına olacağını savundu. Mültecilere Türkiye’de yaşam imkanı sunulması gerektiğini kaydeden Hollande aksi taktirde Avrupa’nın kapılarına dayanacakları uyarısında bulundu.

Avrupa’yı da Suriye krizini anlayamamakla eleştiren Hollande, “Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki krizin Avrupa için sonuçları olacağını geç anladı.” ifadelerini kullandı. Suriye krizinin herkesi ilgilendirdiğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı, bölgesel bir savaşın engellenmesi gerektiğini söyledi. Hollande, Suriye’deki bütün kesimlerin katılımıyla Beşşar Esed ve IŞİD’siz bir Suriye oluşturulabileceğini savundu.

François Hollande, beklentileri karşılayan güçlü bir Avrupa’ya ihtiyaç duyulduğunu da belirterek, birliktelik vurgusu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa’nın krizlere karşı birlikteliğini kaybetmesi durumunda bunun AB’nin sonu olabileceği uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de mülteci krizinde Türkiye’nin kilit rol oynadığını söyledi. Merkel, Türkiye’nin mültecilerin yerleştirilmesi ve kaçakçılarla mücadelede Avrupa’nın desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Türkiye’de milyonlarca mültecinin bulunduğunu hatırlatan Merkel, bir an önce gerekli yardımların yapılmasının önemine dikkat çekti. Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa’ya yönelik mülteci akınının da ancak Suriye krizine bir çözüm bularak sonlandırılabileceğini vurguladı.

LE PEN’DEN HER İKİ LİDERE SERT ELEŞTİRİ

Almanya ve Fransa liderlerinden sonra söz alan Fransız aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen ise Hollande’ı, “Merkel’in Başbakan Yardımcısı” gibi davranmakla suçladı.

Le Pen, Fransız halkının dün Sarkozy’yi görevden uzaklaştırdığı gibi yarın da Hollande’ı uzaklaştıracağını savundu. Almanya Başbakanına da sert ifadelerle yüklenen Le Pen “Sizin için Almanya’nın değerlerini savunmak diğer ülkelerin egemenliğini hiçe saymak anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.