Annan; ”Suriye’deki çatışmalar topyekün savaşa dönüşebilir”

Annan; ”Suriye’deki çatışmalar topyekün savaşa dönüşebilir”

Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap Birliği’nin (AB) Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye’de durumun giderek daha da kötüye gittiğine dikkat çekti. Annan, Suriye’nin her geçen gün topyekûn savaşa yaklaştığını ve ülkede tehlikeli boyutlarda mezhepler arası çatışma ortamı oluştuğunu kaydetti.

Arap Birliği liderleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’e baskıları arttırmak amacıyla Doha’da olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Annan, Esed’e, Suriye için hazırladığı altı maddelik ateşkes planını uygulanması için derhal cesur ve somut adımlar atması çağrısında bulundu.
Annan, Suriye’de son dönemde yaşanan vahşetin, çatışmaların kontrolden çıktığının gösterdiğini söyledi. Annan, “Hula’da çocuk, kadın ve erkeklerin katledilmesi korkunç bir suç. En kötüsü, Hula’daki olaylar yaşanan zulmün yalnızca bir bölümü” dedi.

Annan’ın konuşmasında dikkat çeken bir başka ayrıntı da şiddet olaylarının komşu ülkelere de sıçrayabileceği uyarısı oldu. Annan, Irak’ta son dönemlerde artan Şii-Suni gerilimi Suriye’deki çatışmalardan direkt olarak etkilenme potansiyeline sahip olduğuna dolaylı olarak dikkat çekti.  

Katar Başbakanı Şeyh Hamid bin Casim el Thani de Annan’ın kaygılarına destek verdi, hiçbir bölge ülkesinin Suriye’de kötüleşen durumdan muaf olmadığını söyledi. El Thani, Arap Birliği’nin Suriye halkının talepleri yönünde çaba göstereceğini sözlerine ekledi.

Arap Birliği, Birleşmiş Milletler’den Suriye’de bulundurduğu 300 silahsız gözlemciyi çekmesi ve çatışmaları önlemek üzerine ülkeye Barış Gücü askeri yerleştirmesi çağrısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.