Anlaşma, Rusya’nın ‘diplomatik zaferi’

Anlaşma, Rusya’nın ‘diplomatik zaferi’

Interfax’a açıklamada bulunan uzmanlar, Rusya ve ABD arasında imzalanan Suriye’nin kimyasal silahlarının devir ve imhası ile ilgili anlaşmanın, Şam yönetimine yönelik askeri müdahale ihtimalini ortadan kaldırdığını, bunun Rusya’nın ‘diplomatik zaferi’ olarak görülmesi gerektiğini açıkladı.

Anlaşmanın, Suriye krizinin diplomatik yolla çözülmesi alternatifini güçlendirdiğini kaydeden Rusya-ABD ilişkileri uzmanı ve Duma milletvekili Vyaçıslav Nikonov, “Anlaşmada öngörülen süre tamamlandığında, Suriye’nin kimyasal silahları ile ilgili sorun çözülmüş olacak. Bu dönemde herhangi bir askeri operasyon beklenmiyor. Bu gerçekten Rusya açısından diplomatik bir başarı ve diplomatik bir zafer…” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın bu başarı ile küresel bir oyuncu imajını önemli oranda güçlendirdiğini ifade eden Nikonov, “Moskova kompleks sorunlarda diplomatik çözüm ararken, Washington daha sık gücü tercih eden pozisyon alıyor.” dedi.

 

Politika Teknoloji Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksey Makarkin, sağlanan anlaşmanın ABD’nin Suriye lideri Beşşar Esed rejimini devirme isteğini ortadan kaldırmadığını hatırlattı.

Rusya’nın diplomatik bir zafer kazandığını vurgulayan Makarkin, “Maalesef, bu anlaşmanın Suriye’de askeri çatışmalarda tansiyonun yükselme riskini tamamı ile yok ettiğini söylemek hata olur. Amerikalılar bekleme konusunda anlaştı. Onlar Esed rejimini devirmekten vazgeçmeyecek. Bu Amerika açısından siyaset olmaktan çok, imaj sorunu haline geldi…” şeklinde konuştu.

Muhalefetin yeni silahlarla güçlenme ihtimaline değinen Rus uzman, Amerikalıların Esed rejimini devirmek için başka alternatifler araştırmaya başlayacaklarını iddia etti.

Rusya ve ABD arasında Cenevre’de 3 gün devam eden görüşmelerin sonunda sağlanan mutabakata göre, Esed’in kimyasal silahları 2014 ortasına kadar imha edilecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.