Amerikalı Profesör’den Rusya krizi yorumu: Bütün dünya değişebilir

Amerikalı Profesör’den Rusya krizi yorumu: Bütün dünya değişebilir

Amerika Ulusal Savunma Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi Profesörü Dr. Paul Sullivan, Rusya’ya ait askeri uçağın Türkiye tarafından düşürülmesiyle bölgede artan gerginliğe ilişkin, “Kararlar saniyeler içinde alınmalı. Siz 1-2 saniyede bir karar vereceksiniz, Ruslar da aynı süreçte karar verecek. Çok kısa sürede, çok kötü şeyler yaşanabilir, bütün dünya değişebilir” dedi.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’ne açıklamalarda bulunan Sullivan, Türkiye ile Rusya arasındaki soğukluğun bir askeri gerginlik etrafında yoğunlaşacağına inanmadığını ancak Suriye’de çok fazla aktörün olduğunu kaydetti. Olayların bir anda nasıl tehlikeli bir boyuta gelebileceğini anlatan Sullivan, “Bir F-16 ya da bir F-15’in Türkiye’den havalanıp Ürdün’e gitme süresi 10-12 dakika. Ve o Rus jeti düşürüldüğünde, her ne olduysa saniyeler içinde oldu. Ruslar uçaksavar bulunan bir savaş gemisi yerleştirdiler Suriye kıyılarına. Eğer bir başka bu tarz durum yaşanırsa, kararlar saniyeler içinde alınmalı. Siz 1-2 saniyede bir karar vereceksiniz, Ruslar da aynı süreçte karar verecek. Çok kısa sürede, çok kötü şeyler yaşanabilir, bütün dünya değişebilir” diye konuştu.

Ülkeler arasındaki gerginliklerin karmaşık meseleler olduğunu vurgulayan Amerikalı profesör, Obama ve Putin’in ülke liderleri olarak işlerinin neden zor olduğuna ilişkin, “Türkiye – Rusya gerginliği ya da Suriye gibi konularda hiçbir zaman ‘en iyi’ karar, ‘en uygun’ karar yoktur. Her zaman ‘kötü kararlar’ vardır. Bu yüzden de ‘kötünün iyisi’ bir karar almak zorunda kalırsınız. Bu durum da liderlerin hayatlarını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı. Suriye’de pek çok aktörün yer aldığını yine vurgulayan Profesör Sullivan, Suriye’nin şu an tam bir kabus olduğunu ve yaşanacakları tahmin etmenin çok ama çok zor olacağını ifade etti.

Türk – Rus ilişkilerin nasıl ilerleyeceğini söylemenin zor olduğunu belirten Paul Sullivan, gerginliğin tırmanması durumunda doğalgazın da Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırım paketine dahil olabileceğini, ancak bu durumun Rus ekonomisini ve ülkedeki gıda güvenliğini tehlikeye sokacağını sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.