Amerika’dan Türkiye’ye İran petrol izni

Amerika’dan Türkiye’ye İran petrol izni

Amerika, İran’dan petrol ithalini azaltmaları koşuluyla yedi ülkeye ekonomik yaptırım uygulamayacağını açıkladı. Bu ülkeler arasında Türkiye’de yer alıyor. Amerika’nın açıklaması ile Türkiye, komşusu İran’dan kısıtlı ölçüde de olsa petrol alabilecek.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’dan petrol alımını azalttıklarını kanıtlamaları koşuluyla Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Malezya, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan’ın yaptırım uygulamasıyla karşı karşıya kalmadan önümüzdeki altı ay boyunca petrol ithal etmeye devam edebileceklerini açıkladı. Clinton’ın kararını Dışişleri Bakanlığı twitter hesabından duyurdu.

Geçtiğimiz aralık ayında ABD hükümeti,  Amerika’nın mali yardım sistemine dahil olan ülkelere 28 Haziran’a kadar İran’dan petrol alımları konusunda karar almıştı. ABD Hükümeti, İran’dan petrol almak zorunda olan ülkelerin ise bunu çok aşağı seviyelere çekmeleri yolunda uyarı yapmıştı. Amerikan devleti İran’ın nükleer uranyum zenginleştirme programını durdurması için uygulamaya çalıştığı ekonomik ambargo, bugüne kadar Tahran’ı geri adım attırmaya ciddi anlamda muffak olamadı.

Geçtiğimiz ay Tahran, nükleer tesislerine Birleşmiş Milletler (BM) nükleer denetleme kurulundan uzmanları kabul ederek inceleme yapmalarına izin vermişti.  Ancak Tahran hükümeti tekrar inceleme yapmak isteyen BM nükleer denetleme kuruluna bu defa izin vermedi. İran ile nükleer müzakere yürüten BM nükleer denetleme kurulunda Amerika, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ile Almanya temsilcileri bulunuyor. Heyet ile Tahran hükümeti arasındaki nükleer görüşmeler önümüzdeki hafta Moskova’da tekrar başlayacak.

Dışişleri Bakanı Clinton, son açıklanan muafiyet işleminin yaptırımların amacına ulaştığını gösterdiğini de savundu. Clinton yaptığı açıklamada, “İran’ın petrol satışını azaltarak İranlı liderlere kesin bir mesaj veriyoruz: Uluslararası toplumun kaygılarını giderecek somut adımlar atmadıkları sürece daha da yalnızlaşmaya devam edecekler” dedi.

ABD, İran’dan petrol alımlarını azalttıkları için Mart ayında Japonya’ya ve 10 Avrupa Birliği ülkesine muafiyet uygulamıştı. Bu son adımın İran’dan en büyük petrol ithalatçısı olan Çin üzerinde petrol alımlarını azaltması için baskı oluşturması bekleniyor.

İran’ın petrol ihracatının geçen yıl günlük 2,5 milyon varilden  bu sene 1,2 ila 1,8 milyon varile düştüğünü önesürülüyor.

2010 yılı  rakamlarına göre İran’dan en fazla petrol eden ülkeler sırılamasında Çin birinci geliyor. İran’ın ihrac ettiği petrolün yüzde 20sini Çin satın alıyor. Çin’den sonra Fars petrolünü en fazla Janponya (yüzde 17), Hindistan (yüzde 16), İtalya (yüzde 10), Güney Kore (yüzde 9) alıyor.  

İran’ın günlük tolpam petrol ihracatı ise 2 milyon154 bin varil.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.