Amerika, AB’nin yeni İran yaptırımlarını olumlu karşıladı

Amerika, AB’nin yeni İran yaptırımlarını olumlu karşıladı

AB’nin uzun süredir sonuç vermeyen müzakereler sonrası İran’a yeni finansal ve ticari yaptırım kararı alması ABD tarafından olumlu karşılandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yeni yaptırımların İran Hükümeti’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyerek nükleer programına devam etmesinin bir karşılığı olduğu ifade edildi.

AB’nin İran’a karşı bugüne kadar yaptığı en sert uygulaması olarak kabul edilen yeni yaptırımlar İran bankaları, deniz taşımacılığı, gaz ithalini gibi konuları kapsıyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney açıklamasında yeni yaptırımların uluslararası baskıları arttıracağını ve İran Hükümeti’ni daha da yalnızlaştıracağını ifade ederek, “Washington yeni yaptırımları benimsiyor.” dedi.

Yeni yaptırım paketiyle insani ihtiyaçlara yönelik olanlar hariç Avrupalı finans kuruluşlarının İran bankalarıyla tüm işlemleri yasaklandı. Bu ülkeye nükleer faaliyetlerde ya da balistik füzelerde kullanılabilecek grafit ve çelik gibi metallerin bu ülkeye satışı durduruldu. Ayrıca AB’li firmaların sahip olduğu gemilerin İran petrolünün taşınmasında kullanılmına izin verilmeyeceği bildirildi.

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken diğer yandan ise ABD’nin İran’a yaptığı ihracatın geçtiğimiz seneye oranla artış gösterdiği ifade edildi. 2011’in ilk sekiz ayında yaklaşık 151 milyon dolar olan ihracat bu senenin aynı döneminde 200 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen ürünler arasındaki en büyük kalemi yaklaşık 90 milyon dolar ile buğday ve diğer tahıl ürünleri oluşturdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.