Ambargoyu delmek isteyen İran gözünü Ermenistan’a çevirdi

Ambargoyu delmek isteyen İran gözünü Ermenistan’a çevirdi

ABD’nin ve BM’nin, nükleer silah üretmesini önlemek için bankacılık ve ticaret ambargosu uyguladığı İran, Ermenistan bankalarını kullanarak yaptırımları delmek istiyor.

Geçtiğimiz haftalarda İngiliz Standard Chartered Bankası’nın İranlı müşterilerle 250 milyar dolarlık gizli işlem yaptığının ortaya çıkmasının ardından şimdi de Ermenistan, Tahran’a ambargoyu delmekte yardım etmekle suçlanıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a uygulanan ambargoları denetleyen biriminin yakın zamanda yayınladığı bir raporda, İran’ın yaptırımları delmek için yeni pazarlar aradığı ve bir komşusuna bu konuda yardımcı olacak yeni kurumlar kurması için talepte bulunduğunu kaydetti. Çeşitli diplomatlar ismi verilmeyen bu ülkenin Tahran’la yıllık 1 milyar dolarlık ticaret yapan Ermenistan olduğunu belirtiyor. Son dönemde iki ülke arasında cumhurbaşkanı seviyesi de dahil olmak üzere sık sık üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. Ermeni yetkililer ise iddiaları yalanladı.

ABD’nin ambargoları uygulatmak için kurduğu baskı sebebiyle aralarında Türkiye’nin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu birçok ülke İran’la ticaretini azaltmak zorunda kalmıştı. İran da çareyi, yaptırımlardan kurtulabileceği Ermenistan, Hindistan, Malezya, Çin ve Brezilya ve Irak gibi ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirmekte buldu. İran’la yapılan ticaret nükleer programla ilişkisi olmadığı ve kara listede bulunan bankaları kapsamadığı takdirde yaptırıma tabi tutulmuyor. Amerikalı diplomatların, Ermenistan’daki meslektaşlarını, iddialarla ilgili defalarca uyardıkları da kaydedildi. Öte yandan, İskoçya’daki Royal Bank Of Scotland, İran’la yaptırımları ihlal edecek işlemler yaptığı iddiasıyla ABD Merkez Bankası ve Adalet Bakanlığı tarafından incelemeye alındı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.