Almanya’dan Suudi Arabistan ve Mısır’a silah ihracatı yapılacak

Almanya’dan Suudi Arabistan ve Mısır’a silah ihracatı yapılacak

Dünyada en fazla silah ihracatı yapan ülkelerden Almanya’da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Ortadoğu ülkelerine silah satışına onay verdi.

SPD lideri genel seçimler öncesi silah ihracatının daha şeffaf olacağı sözünü vermiş ve milletvekillerinin satışlardan haberdar edileceğini söylemişti. Gabriel ayrıca çatışma ve kriz yaşanan bölgelere Almanya’dan silah ihracatına karşı çıkmıştı.

Birinci sözünü tutan ve yapılan bir kanun değişikliği ile Federal Güvenlik Konseyi’nden satışa onay çıktıktan sonra meclise iki hafta içinde bilgi veren Gabriel buna karşı satışın yapılacağı ülkeler konusunda eleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Gabriel Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan ve Mısır’a Almanya’dan silah ihracatı yapılacağına dair milletvekillerini bilgilendirdi.

Almanya’nın ayrıca Arap baharının yaşandığı ancak bir türlü istikrara kavuşmayan Kuzey Afrika ülkelerine de silah ihracatı yapacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan bu açıklama Federal Meclis’teki muhalefet partilerinin tepkisini çekti.

Sol Parti’nin Savunma Sanayii Uzmanı Jan van Aken, “Askeri darbeye ve AB’nin silah ambargosuna rağmen Mısır’a ve Suudi Arabistan’a silah satışı yapılmasını doğru bulmadıklarını” söyledi ve hükümetin aldığı kararı eleştirdi.

Yeşiller Partisi’nin Güvenlik Sözcüsü Agnieszka Brugger ise “SPD güzel sözler ve çirkin gerçeklik arasında kalmış durumda.” sözleriyle hükümet ortağının yaşadığı ikileme dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.