Almanya’da ilk Türk asıllı bakan

Almanya’da ilk Türk asıllı bakan

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki merkez sağ Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki ‘büyük koalisyon’da yer alacak bakanların isimleri dün açıklandı.

 

16 üyeli kabinede SPD’nin Türk asıllı genel başkan yardımcısı Aydan Özoğuz, göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olarak atandı. Kilisli bir ailenin kızı olan Özoğuz, Almanya tarihinde federal hükümette yer alan ilk Türk kökenli bakan oldu. Kabine listesinin açıklanmasının ardından Zaman muhabirinin sorularını cevaplayan Özoğuz, çok sevinçli ve gururlu olduğunu ifade etti. Bakan olmasının Türk gençleri  için iyi bir sinyal olduğunu belirterek, “‘Yolunuz açık, gelin katılın, bizlerden de destek göreceksiniz’ diyebiliyoruz. Buna çok seviniyorum.” dedi.

 

SPD lideri Sigmar Gabriel de Özoğuz’un kabinede yer almasından çok mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu, Almanya’ya gelen, burayı vatan edinenler için önemli bir mesaj. Göçmenlerin sadece eyaletler ve federal mecliste değil, federal hükümette de temsil edilmesinin çok doğal olduğunun bir göstergesidir.” diye konuştu.

2009’da federal meclise girmeyi başaran Özoğuz, 2011 yılından bu yana da SPD’nin genel başkan yardımcılığı görevinde bulunuyor. Yeni kabinede dışişleri bakanlığına ise Türkiye’ye sıcak bakan bir isim olan SPD’li Frank-Walter Steinmeier getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.