Almanya’da çifte vatandaşlık federal seçim sonrasına kaldı

Almanya’da çifte vatandaşlık federal seçim sonrasına kaldı

Alman Federal Meclisi’nde bugün gerçekleştirilen oylamada çifte vatandaşlığa onay çıkmadı. Muhalefet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in hazırladığı çifte vatandaşlığı serbest bırakacak teklif 307 “Hayır” oyuyla reddedildi. “Evet” diyenlerin sayısı ise 267’de kaldı.

Türk toplumunun yakından takip ettiği çifte vatandaşlık 22 Eylül 2013 federal seçimden sonra kurulacak hükümetin rengine göre şekillenecek. SPD ve Yeşiller’in kurması muhtemel kırmızı- yeşil koalisyonunun çifte vatandaşlığı gündemine alması bekleniyor.

Federal Meclis’te bugün gerçekleştirilen oylamada Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/ CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) hayır oyu kullanırken, SPD, Yeşiller ve Sol Partili milletvekilleri evet oyu kullandı.

Yeşiller Grubu adına Meclis’te konuşan Reneta Künast, uyum için talep edilen şartları göçmenlerin çoktan yerine getirdiğini ifade ederek “Hatta birçok göçmen Almanlardan daha iyi Almanca konuşuyor. Uyumda eksik olan çifte vatandaşlık.” dedi. “Neden insanları bir tercihe zorluyoruz?” sorusunu soran Künast, şu an 300 bin gencin anne-babalarının geldiği ülkenin vatandaşlığı ve Alman vatandaşlığı arasında zorunlu seçim yapacaklarını hatırlattı Künast, opsiyon modeline tabi tutulan gençlerin yüzde 70’inin Türk olduğunu sözlerine ekledi. Birçok insanın eylüldeki federal seçim sonrası kurulacak hükümette çifte vatandaşlığa imkan verecek çoğunluğu beklediklerini söyleyen Künast, “Çifte vatandaşlıkta Avrupa’ya örnek olabiliriz.” dedi.

Birlik partileri CDU/CSU Grubu’ndan Dr. Ole Schröder’in “Erdoğan Almanya’daki Türkleri kendi çıkarı doğrultasında yönlendirmek istiyor. Çifte vatandaşlıkta bunun bir parçası.” demesi üzerine SPD Federal Parlamento Grubu Genel Sekreteri Thomas Oppermann, “CDU/CSU Avrupa Birliği gerçeklerinden habersiz galiba. 2 milyondan fazla AB ülkesinin vatandaşı Almanya’da yaşıyor. Şimdi bu ülke hükümetleri vatandaşlarını yönlendiriyor mu?” sorusunu yöneltti. CDU ve CSU’un çifte vatandaşlığa milliyetçi yaklaşım sergilediğini ifade eden Oppermann, “15 milyon göçmen ülkemizde yaşıyor. Göçmen vatandaşlara ikinci sınıf muamelesi yapılmamalı. Gelecek 15 yıl içinde 500 bin göçmen kökenli genç anne babalarının ülkelerinin vatandaşlığını terk edip Alman olmaya zorlanacak. Çifte vatandaşlık hakkı hüsnü kabul kültürünün bir parçası olmalı”. ifadelerini kullandı. Gençlerin Almanya’da severek yaşamalarının sağlanması gerektiğini kaydeden SPD’li Oppermann; ABD, Kanada, Finlandiya, İsveç gibi ülkelerin çifte vatandaşlığa izin verdiğini hatırlattı. “Almanya’da uluslararası standartları yakalamalı. İnsanların ülkemize severek gelmesi imajımıza bağlı.” diyerek Almanya’nın yurt dışında katı tutumunun dikkat çektiğini ima etti.

Türk hükümetinin Almanya’yı seçim bölgesi gibi gördüğünü ve Türkleri kendi çıkarlarına göre yönlendirmek istediğini iddia eden Dr. Schröder, kendi kültürünü, dilini ve kökenini korumak için vatandaşlığa ihtiyaç olmadığını ileri sürdü. Hıristiyan Demokrat siyasi, “Önemli olan eğitimde, dilde başarıdır.” dedi.

FDP’li Hartfrid Wollf ise FDP’nin prensip olarak çifte vatandaşlığı istediğini ve parti programına aldığını söyleyerek, muhalefetin tutarlı olmadığını savundu.

Türk milletvekili Serkan Tören ise gençlerin büyük çoğunluğunun Alman vatandaşlığının yanında geldikleri ülkenin vatandaşlıklarına da sahip olmadık istediklerini, buna da bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz da, opsiyon modeliyle “etnik kökene karşı durun” demek istendiğini ve süreçte mutsuz insanların oluştuğunu söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.