Almanya Parlementosu ‘soykırım’ı tanıdı

Almanya Parlementosu ‘soykırım’ı tanıdı

Almanya Federal Parlamentosu’nda 1915 olaylarının “soykırım” olarak nitelendirdiği yasa tasarısı onaylandı.

Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan, “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” adıyla sunulan tasarıya parlamentoda bulunan vekillerin hemen tamamı olumlu oy verdi.

Yapılan tarihi oylamada, tasarıya sadece CDU/CSU grubundan bir vekil karşı oy kullanırken, bir kişi de çekimser kaldı.

Oylamaya Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel başka etkinliklerde olduğu için, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise Latin Amerika gezisine çıktığı için katılmadı.

KARARI ERMENİSTAN MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Ermenistan hükümeti, 1915 -16 yıllarındaki Ermeni tehcirinin Alman Meclisi tarafından ‘soykırım’ olarak tanımlanmasını memnuniyetler karşıladıklarını bildirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan; Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda müttefikleri Almanya ve Avusturya’nın, sözde soykırımla ilgili sorumluluklarını kabul etiğini fakat Türk yetkililerin ‘inatla’ bunu reddetmeye devam ettiklerini öne sürdü.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİMİZİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYECEKTİR

Almanya Federal Parlementosu’nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımasına Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’dan tepki geldi. Erdoğan, “Az önce Sayın Başbakan´la da bir telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye çağırmak. Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız. Nasıl bir adım atacağız bakacağız. Ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Gidene kadar Dışişleri´ndeki arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yapacaklar ve ondan sonra atmamız gereken adımları atacağız” dedi.

MERKEL:TÜRKİYE İLE DOSTLUK VE STRATEJİK BAĞLARIMIZ GÜÇLÜDÜR

Alman Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan tasarıyı kabul etmesinin ardından açıklama yapan Almanya Başbakan Angela Merkel,  “Fikir ayrılıklarına rağmen Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ve stratejik bağlarımız güçlüdür.” dedi.

Türkiye’nin ise Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu istişareler için geri çağırdığı belirtildi. Almanya’ya karşı hangi adımların atılacağının, büyükelçiyle istişare edildikten sonra açıklanacağı ifade ediliyor.

MHaber/Yarına Bakış Gazetesi

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.