Almanya göç politikasında Amerikan modeline geçiyor

Almanya göç politikasında Amerikan modeline geçiyor

Çalışma piyasasından 2025 yılına kadar 6 milyon insanın emekli olacak olması Alman hükümetini endişelendiriyor. Kalifiye göçmeni ülkeye çekmekten başka seçeneği olmayan Almanya, haftaya düzenleyeceği Demografi Zirvesi kapsamında göç politikasında büyük değişikliklere gidecek. Bunların başında ise belli bir hüsnü kabul kültürü oluşturmuş Amerikan modeline geçmek geliyor.


Kalifiye göçmenleri Almanya’ya çekmede bir türlü istediği başarıyı yakalamayan Almanya, göç politikasında değişikliğe gidecek. 14 Mayıs 2013 tarihinde İkinci Demografi Zirvesi düzenleyecek olan hükümet, nüfusun yaşlanmasına karşı çözümü kalifiye göçmenlerin ülkeye gelmelerini sağlamakta görüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Avustralya örneklerini inceleyen hükümet, göçmenlere ‘hüsnü kabul’ kültürünün hissettirilmesi için Amerikan modelini örnek alacak.


Zirvede tanıtılması beklenen Demografi Raporu’nda Almanya’nın çalışma piyasasından 2010-2025 yılları arasında yaklaşık 6 milyon insanın ayrılacağı ve bu çalışanların yerine yeni istihdamların sağlanamaması durumunda sıkıntılar yaşanacağı kaydediliyor. Ülkenin iç kaynaklarının yeterli olmadığı ve mecburen göçmenlerin Almanya’ya çekilmesi gerektiği de henüz taslak halindeki rapordan çıkan sonuçlar arasında.


14 Mayıs’taki Demografi Zirvesi’nin ana gündemi kalifiye göçmenlerin, yüksek öğrenim ve meslek eğitimi alacak öğrencilerin ülkeye gelmelerini sağlamak olacak. Hükümet, Almanya’nın çalışma ve yaşam standartlarının yüksekliğinin yanında yeni bir “hüsnü kabul kültürü” oluşması için konseptler geliştirecek.


Göçmenlerin en çok zorlandıkları konunun Almanca olduğunu kaydeden yetkililer, bunu aşmak için www.make-it-in-germany.com internet adresinden Almanca ve İngilizce dilinde Almanya’daki imkânları hakkında bilgi veriyor.


Demografi Zirvesi kapsamında göçmenlere yönelik sıcak davranmaktan bütün sorunlara karşı merkezi bir birimin kurulmasına kadar birçok adımın atılması bekleniyor. Bu kapsamda hükümet, göçmenlerin sorularına muhatap atayıp yuvarlak masa oluşturacak.


Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Focus’a yaptığı açıklamada bir sonraki Uyum Zirvesi’nin ana konusunun ise kamu kurumlarında daha fazla göçmenin istihdamı olacağını söyledi. Meslek eğitimi yeri bulmada Türk gençlerinin şansının hala az olduğunu ifade eden Böhmer, Türk ismiyle yapılan başvuruların yeteri kadar değerlendirilmediğini, bunun ise kabul edilemez olduğunu ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.