Afrika’daki Sahel’e yardım için sözünü tutan devlet yok gibi

Afrika’daki Sahel’e yardım için sözünü tutan devlet yok gibi

Gelişmiş ülkelerin kuraklık, sel  ve politik kavgalar nedeniyle gıda, sağlık gibi temel insani gereksinimlerini karşılamada ciddi sıkıntı çeken Afrika’nın Sahel bölgesi için yardım sözlerini tutumadığı ortaya çıktı.

New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde bu kurumun Sahel Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Robert Piper bir basın toplantısı düzenledi. 2013 için Sahel bölgesine yardıma muhtaç 12 milyona yakın insan olduğunu hatırlatan Piper, bunun için de bir milyar 700 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerin Sahel bölgesi için BM’nin belirlemiş olduğu bir milyar 700 milyon dolarlık maddi yardıma verdikleri destek sözünün ise ancak 609 milyonunun (yüzde 36) karşılanabildiğini kaydetti.

Çad, Moritanya, Mali, Senegal, Burkina Faso, Nijer gibi ekonomik yönden sıkıntı yaşayan bölgedeki ülkeleri kapsayan Sahel’de geçen yıl yaşanılan kuraklık nedeniyle yine acil insani yardıma ihtiyaç duymulmuş bölgeye BM önderdiğinde bir milyar 600 milyon dolarlık yardım ulaştırılmıştı.

Basın toplantısında Piper, acil insani yardıma muhtaç olanların sayısını 11 milyon 600 bin kişi olarak açıklarken, bunların bir milyon 500 binin çocuk olduğuna işaret etti. Mali ile Çad’da ülkelerini terk etmek zorunda kalan insan sayısının toplam 380 bine geldiğine işaret eden Piper, bölgedeki Moritanya, Burkina Faso, Nijer ile Çad’daki mültecilerin sayısının da 532 bini geçtiğini söyledi. Bölgenin fakirleşmesine kuraklık ve toprakların tarıma elverişsizliğinin yanı sıra sellerin de neden olduğunu belirten Piper, Sahel’de yaşanılan gıda sorununun bir başka nedeninin de politik olduğunu söyledi.

Temel insani ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz milyonlarca insanın sağlık sorunları da yaşadığına işaret eden Piper, kolera, kızamık gibi salgın hastalıkların da bölgede özellikle çocukların yaşamlarını tehdit ettiğine işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.