Afganistan’ın geleceği bu ay sonunda netleşecek

Afganistan’ın geleceği bu ay sonunda netleşecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’daki askerlerini önümüzdeki yılda tamamen çekeceğini duyurmasından sonra bu ülkede görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) görevlilerinin akibetinin bu ay sonunda netlik kazanacağı belirtildi.

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi Mart ayı dönem başkanlığını üstlenmesi vesilesi ile bir basın toplantısı düzenleyen bu BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Afganistan ile ilgili olarak Konsey’in 19 Mart tarihinde yüksek düzeyli bir toplantı yapılacağını duyurdu. Chrukin, bu toplantıya muhtemelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un başkanlık edeceğini de belirtti. Churkin ayrıca Konsey’in diğer ülkelerini temsilcilerinin de yüksek düzeyde iştirak etmesinin beklendiğini söyledi.

UNAMA’nın (Afganistan’daki BM görevlilerinin kısa adı) Afganistan’da barış gücü ile çalışması ya da görevlerine tamamen son verilecek olması da ihtimaller arasında olduğunu söyleyen Churkin, bu soruların 19 Mart’ta yapılacak yüksek düzeyli Güvenlik Konsey toplantısı sonunda cevap bulacağını söyledi.  

Rus Büyükelçi, Suriye konusunda da Golan tepelerindeki İsrail askeri varlığını da ‘son derece tehlikeli oyun’ olarak niteledi. İsrail askerinin Golan tepelerinde bulunmaması gerektiğini belirten Churkin, ‘‘Bu oyunu her kim oynuyorsa bilmelidir ki bu çok tehlikeli bir oyun!’’ diye uyarıda bulundu.

Bir soru üzerine Churkin, Rusya’nın hiçbir zaman Suriye rejiminin sigortası olmadığını yeniledi. Suriye’deki sorunun çözümü konusunda tarafların diyalog yolunu seçmelerini savunduklarını aktaran Churkin, Amerika’nın muhaliflere yapacağı askeri teşhizat yardımının ise bu yoldaki çabayı sonuçsuz bırakacağını savundu.

Rusya, Güvenlik Konseyi başkanlığını Güney Kore’den devraldı ve önümüzdeki ay için de Ruanda’ya devredecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.