Afganistan’da askerlerin cesetlere tacizi bakanlığın tepkisine neden oldu

Afganistan’da askerlerin cesetlere tacizi bakanlığın tepkisine neden oldu

Los Angeles Times (LA Times) gazetesinde yayınlanan fotoğraflar Afganistan’da Amerikan askerinin vahşetini birkez daha gözler önüne serdi. Olayın kamuoyunda patlak vermesinin ardınan Savunma Bakanlığı, fotoğrafta görülen askerlerin cezalandıracağını duyurdu.

Afganistan’da 2010 yılında çekilen ve direnişçilere ait olan cesetlere taciz ederken görüntülenen Amerikan askerlerinin fotoğrafı LA Times tarafından yayınlandı. Olayın kamuoyunda duyulmasının hemen ardından Savunma Bakanı Leon Panetta’nın sözcüsü, bu eylemi gerçekleştirenlerin cezalandırılacağını açıkladı.

LA Times gazetesinde yayınlanan fotoğraflar, 82. Hava Tümeni’ne mensup bazı askerleri, Afganistan’ın Zabol bölgesinde intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen kişilerin cesetleri ile poz verirken gösteriyor. Askerlerden bazıları cesetlerin yanında sırıtırken, bazıları da cesetlerden birinin kopmuş bacağı ile poz verdiği görülüyor.
Bu olaydan birkaç ay sonrasına tekabül eden başka birkaç fotoğraf ise aynı tümendeki bazı askerleri, bir cesedin orta parmağını küfür anlamına gelecek şekilde tutup kaldırmışken görüntülüyor.

LA Times yetkilileri, fotoğrafı kendilerine ulaştıran kimselerin Afganistan’daki Amerikan askerlerinin disiplinden kopmalarının güvenliği tehdit edecek boyutlara ulaştığına dikkat çekmek amacıyla yaptıklarını aktardı.

ABD ASKERLERİNİN BU FOTOĞRAFLARI İLK DEĞİL

LA Times gazetesinin gazetecilik adına önemli bir habere imza atması Afganistan ile son dönemlerde sıkıntılı ilişkiler yaşayan Washington yönetimini daha da sıkıntıya sokacağı tahminleri yapılıyor.

Mart ayında bir Amerikan askerinin köyü basarak 9’u çocuk 3’ü kadın toplam 17 sivili katletmesinin şokunu atamamışken şimdi de Talibancı olduğu tahmin edilen kişilerin cesetlerine tacizde bulunan askerlerin fotoğtrafının ortaya çıkması Afgan halkında infale neden olmasından endişe ediliyor.

Şubat ayında ise Kabil’deki bir NATO üssünde Amerikan askerlerinin Kur’an Kerim yakması üzerine binlerce Afgan’ın katıldığı protesto gösterileri düzenlenmiş ve onlarca insan yaşamnını yitirmişti.

Ocak ayında ise yine Amerikan askerlerinin ölü Afgan direnişcilerinin cesetleri üzerine işerken gösteren video kayıtları ortaya çıkmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.