Afganistan’da 12 bin 500 öğrenci Türk okullarına giriş sınavında yarıştı

Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan-Türk okullarında okumak isteyen 12 bin 500 öğrenci bir biri ile kıyasıya yarıştı. 6 vilayette yapılan sınavlarda veliler de sınav merkezleri dışında heyecanlı anlar yaşadı. Okullara alınacak öğrenci kontenjanı ise 770 olarak açıkladı.

 

Afganistan’da 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren Afgan-Türk okulları, halk tarafından güvenilir ve yüksek kaliteli eğitimi dolayısıyla rağbet görüyor. Afgan-Türk okullarına yoğun ilgi gösteren Afgan veliler, her yıl çocuklarını bu okullara vermek için yarışıyor. Okullarda eğitim hakkı kazanabilmek için ise binlerce öğrenci giriş imtihanlarında ter döküyor.

 

Afganistan’da bu yıl 6 vilayette düzenlenen okullara giriş sınavına 12 bin 500 öğrenci katıldı. Okul yetkilileri, alınacak öğrenci kontenjanının ise 770 kişi olduğunu açıkladı. Öğrenciler sınavda der dökerken, veliler de sınav merkezleri dışında heyecanla bekledi.

 

Çocuğunu bekleyen velilerden Şefika hanım, emekli devlet memuru olduğunu dile getirerek, “Oğlum ikinci defa imtihana katıldı. Gönülden bu okulda okumasını isterim. Kazanması için dua ediyorum.” dedi.

 

Afgan – Türk okullarının kaliteli eğitim verdiğine vurgu yapan başka bir veli de bu eğitim kurumlarının ülkeye uluslararası olimpiyatlarda çok sayıda madalya getirdiğini dile getirdi. Bundan dolayı da de çocuğunun bu okullarda okumasını çok arzuladığını söyledi.

İmtihan sonrası mutlulukları yüzlerine yansıyan öğrenciler, “80 sorunun hemen hemen hepsini yaptık. Çok mutluyuz, Allah’ın izniyle kazanacağız.” dediler.

 

Afgan-Türk okulları, Afganistan genelinde 6 farklı şehirde anaokulu, lise, imam hatip lisesi, üniversite hazırlık kursları ve Anadolu Dil-Kültür Merkezi olmak üzere 22 kurumla faaliyet gösteriyor. Toplam 7 bin öğrenci bu müesseselerde eğitim görüyor. Türk okullarında 56’sı kadın 175 Türk öğretmen ve 350 Afgan öğretmen eğitim veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.