Afgan hükümeti Obama’nın kararından memnun

Afgan hükümeti Obama’nın kararından memnun

Başkan Barack Obama’nın bir yıl içinde Afganistan’dan 34 bin Amerikan askerinin çekileceğini ve 2014 sonunda da bu ülkedeki varlıklarının fiilen sona ereceğini ilan etmesi Afganistan’da yönetim ve Taliban tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak halk büyük bölümünde,  çekilme sonrası döneme ilişkin kaygılar mevcut.
    

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin kararının memnuniyetle karşılandığı bildirildi. Açıklamada, “Bu gelişme, Afganistan’ın uzun zamandır beklediği bir haberdi. Baharın gelmesi ile yabancı güçlerin ülkeden çekilmeye başlaması güvenliğin tesis edilmesi açısından önemlidir” denildi.
    
Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Zahir Azimi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin çekilme planını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Afganistan ordusunun yabancı güçlerin yerini doldurabilecek kabiliyette olduğunu dile getiren Azimi, “Devir teslim işlemleri 2014 sonu itibarıyla bitmiş olacak ve sorumluluğu biz alacağız, buna muktediriz” dedi.
    
Hâlihazırda Afganistan’da 100 bin civarında NATO askeri bulunuyor. Bunların 66 bini Amerikan askerlerinden oluşuyor.ABD’nin yanı sıra diğer Batılı güçlerin de yıl içerisinde askerlerini çekmesine kesin gözüyle bakılıyor. NATO içerisinde 9 bin personelle varlık gösteren İngiltere’nin yıl sonu itibarıyla 5 bin 200 askerini çekmesi bekleniyor.
        
HIZLI ÇEKİLME HALKI TEDİRGİN EDİYOR
        
ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilme kararı Afgan hükümetini memnun etmiş görünse de, vatandaşlar arasında endişeli bir bekleyiş hakim. Halkın büyük bölümü, 352 bin civarındaki Afgan asker ve polisinin ülke genelinde güvenliği sağlayabilecek kapasiteye ve yeterli teçhizata sahip olmadığı görüşünde.
    
Vatandaşlar arasında, çekilmenin kademe kademe ya da bölge bölge olmasının daha güvenli olacağı yönünde görüşler ifade ediliyor.
    
Kimi Afganlılar ise, Sovyet işgalinin ardından iç savaşa sürüklenen dönemi hatırlatarak, Amerikan askerlerinin çekilmesinin de aynı şekilde sonuçlanmasından korkuyor.
    
Washington’un çekilme kararı, Afgan kadın hakları savunucularını da tedirgin ediyor. Kız çocuklarının eğitim haklarının ellerinden alınmaması ve kadınların toplumun her alanında söz sahibi olmasının Kabil hükümetince garanti edilmesini isteyen kadın hakları örgütleri, ABD;den bu konuda Kabil hükümetine baskı yapmasını istiyor.
        
KARARDAN TALİBAN DA MEMNUN
        
ABD’nin çekilme kararı, Taliban tarafından da memnuniyetle karşılandı. Taliban sözcüsü Zebiullah Mücahid, ABD ve diğer Batılı devletlerin askerlerini derhal çekmesi gerektiğini söyledi.
    
Mücahid, gazetecilere cep telefonu ile yaptığı açıklamada, “Batılı hükümetlerin, Afganistan;da verdikleri temelsiz savaşın onlar için hiçbir getirisinin olmadığını anlaması lazım. Binlerce askerleri ya öldü ya sakat kaldı ya da psikolojik tedavi görüyor. Ekonomilerine milyarlarca dolar zarar verdiler. Kendi ülkelerinde işsizlik ve fakirlik had safhadayken buraya asker gönderip ilave masraflar ettiler. Şimdi Afganistan;daki bu anlamsız savaşın onlara bir şey kazandırmadığını anlayıp zaman kaybetmeden derhal buradan çekilmeliler” dedi.
    
Afganistan bir yandan da 5 Nisan 2014’te yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Siyasi partiler, özellikle seçim sırasında NATO;nun aktif olarak görev almasını ve çekilmenin seçimlerden sonraya bırakılmasını istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.