Af Örgütü; ABD’de Pakistan’da savaş suçu işliyor olabilir

Af Örgütü; ABD’de Pakistan’da savaş suçu işliyor olabilir

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) ile İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD’nin Pakistan ile dünyanın çeşitli ülkeleride kullandığı insansız uçakların (drone) sivillleri katlettiğini belirterek bunun uluslararası hukkun ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Uluslararası insan hakları örgütleri uzun süredir Washington’un insansız uçaklarının sivilleri öldürmesinden dolayı eleştiriyodu ancak ilk defa HRW de Af Örgütü’de açıklamalarında daha sert dil kullandıkları dikkat çekti. Af Örgütü, ‘‘Yeni kanıtlar ABD’nin Pakistan’da sürdürdüğü hukusuz drone saldırılarının bazılarında savaş suçu işlemiş olabileceğini gösteriyor’’ dedi.

Af Örgütü, Pakistan’ın kuzey bölgelerinde bu yıl ocak- ağustos ayları aralığında, dronelarla düzenlenen 45 saldırının 9’unu incelediklerini belirterek ölenlerin bir tehdit oluşturmadıklarına dikkat çekti.

Drone ile saldırılardan dolayı sıradan halkın travma geçirdiği zira bu insanların bölgedeki mevcut güçlerin çatışmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşadığına vurgu yapıldı. Örgüt, Washington’dan drone saldırıları nedeniyle zarara uğrayan sivillere tazminat ödemesi gerektiği de belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü hazırladığı ayrı bir raporda ABD’nin insansız uçaklarla yaptığı altı saldırıyı inceledi. Yemen’deki saldırıları inceleyen HRW, drone saldırılarının ikisinde sivil ayrım yapılmadığına dikkat çekti ve bunun insan hakları ihlali olduğunun altını çizdi. HRW uzmanlarından Letta Taylar, Washington’un drone saldırıları nedeniyle Yemen halkının tramva yaşadığını ancak Mısır ile Suriye’deki karğaşa nedeniyle bu halkın ızdıraplarının duyulmadığını söyledi. Taylar, savaş dönemlerinde dahi düşman güçlerin askeri noktaları hedef aldığına işaret ederek, Yemen’de droneların sivillere karşı pervasızca kullanılmasını sert bir dille eleştirdi. Taylar, terör örgütüne bazı kimselerlerin yardım etse dahi bu kişilerin direkt olarak teröre bulaşmadıkça hedef listesine konulamayacağını kaydetti.

 

ABD’nin Yemen’de 2009 yılında başlattığı terör hedeflerine dronelarla saldırılarında bugüne kadar yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten HRW, bu durumun ülkede Amerikan düşmanlığını da körüklediğine dikkat çekildi.

BM’nin geçen ahfta açıkladığı raporunda Pakistan’da en az 400 sivilin insansız savaş uçakları ile yapılan saldırılarda öldüğünü ortaya koymuştu. Ancak Washington yönetimi droneların yol açtığı sivil kaybın bu kadar yüksek olmadığı fikrinde. Birleşmiş Milletler raportörü Ben Emmerson, Washington yönetimini, ‘savaş bölgeleri dışında ölümcül güç kullanmayı teşvik ederek uluslararası hukuk normlarının sınırlarını zorlamakla eleştirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.