ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi ‘Samantha Power’

ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi ‘Samantha Power’

ABD Kongresi, Başkan Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak aday gösterdiği Harvard Üniversitesi mezunu ve İnsan hakları savunucusu Samantha Power’ın atamasını onayladı. Power, dün Senato’da gerçekleşen oylamada 97 senatörün 87’sinin onayını alarak ABD’nin yeni BM Daimi Temsilcisi oldu.

 

Haziran ayında Obama tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanlığına getirilen Eski BM Temsilcisi Susan Rice’ın koltuğuna yine bir kadın oturdu. Gelişmeyi memnuniyetle karşılayan Obama, Power’ın evrensel haklar, temel özgürlükler ve ABD’nin ulusal çıkarlarının ateşli bir savunucusu olacağını ifade etti.

 

ABD basını atamanın Senato’daki Cumhuriyetçi ve Demokratların büyük desteğiyle olmasına rağmen Power’ın geçmişteki İsrail-Filistin çatışması hakkındaki söylemleri nedeniyle ABD’li muhafazakar Yahudileri memnun etmeyeceğini ifade ediyor.

 

Power’ın geçmişte kaleme aldığı yazılar ve yaptığı söyleşilerin Ortadoğu’daki karışıklıkta Filistin’den ziyade İsraili eleştirdiği ifade ediliyor. Power, 2002’de gerçekleşen bir röportajda, İsrail’e milyarlarca dolar askeri yardım yapmaktan ziyade ölümlerin durdurulması adına bölgeye yatırım yapılması gerektiğini savunmuştu.

 

OBAMA MEMNUN

 

Başkan Barack Obama ise oylama sonrası yazılı açıklama yaparak Power’ın Senato’da büyük çoğunluğun oyunu alması dolayısıyla memnuniyetini dile getirdi. Obama, Power’ın ülkedeki lider dış politika düşünürlerinden biri olarak ülkenin çıkarlarının güçlü ve ilkeli liderlik ile geliştirilebildiğinin farkında olduğunu ifade etti.

 

Power’ın uzun süreden beri insan hakları ve itibarını savunan biri olduğunu hatırlatan Obama, “O evrensel haklar, temel özgürlükler ve ABD’nin ulusal çıkarlarının şiddetli bir savunucusu olacak.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.