ABD’nin ‘tokat’ benzetmesine Rusya’dan ‘alternatif yok’ savunması

ABD’nin ‘tokat’ benzetmesine Rusya’dan ‘alternatif yok’ savunması

CIA eski çalışanı Edward Snowden’in Şeremetyova Havalimanı’ndan geçici siyasi sığınma hakkı alarak Rusya’ya giriş yapması ABD’nin tepkisine sebep oldu.

 

Amerikalı Cumhuriyetçi senatör John McCain, Rusya’nın adımını tüm Amerikalılara atılmış bir tokat olarak yorumlarken, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya’nın önünde başka seçeneği olmadığı savunması yaptı.

 

Twitter hesabından McCain’e cevap veren Puşkov, “Senatör McCain siyasi sığınma kararı ile Rusya’nın ABD’yi aşağıladığını düşünüyor. Bu iddia doğru değil. Çıkış yollarını kapatan ABD, Moskova’ya seçim şansı bırakmadı.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rusya’nın kararını tüm Amerikalılara atılmış tokat olarak yorumlayan Cumhuriyetçi senatör McCain, Magnitski listesinin genişletilmesini, Avrupa füze savunma sisteminin bir an önce aktif hale getirilmesini, Gürcistan’ın NATO’ya kabul edilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını ve Rusya muhalefetinin de desteklenmesini istedi.

 

ABD’nin Rusya Büyükelçisi Michael McFaul de, Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov’la Snowden’in yeni durumunu değerlendirdi. Büyükelçilik resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “McFaul ve Uşakov Suriye, ticari ilişkiler, nükleer silahlarda indirim ve füze savunma sistemleri ile ilgili konuları ele aldı. Snowden’in son durumu da görüşmede değerlendirildi.” denildi.

 

Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena ise yaptığı açıklamada CIA eski çalışanının nerede yaşamak istediğine karar verdiğini, şimdi topraklarında bulunduğu Rusya’da Amerikalı arkadaşları ile birlikte güvenlik bir alanda olduğunu söyledi. Kalacağı yerle ilgili kendisinin bir tavsiyesi olmadığına değinen Kuçerena, “Bu kendi kararı. Yanında Amerikalı arkadaşları da var.” bilgisini verdi.

 

ABD’nin CIA eski çalışanını iade talebine rağmen, 23 Haziran’dan bu yana transit bölgede yaşayan Snowden, dün Rusya’ya giriş yaptı. Rusya’nın kararını olumlu değerlendiren Uluslar arası Af Örgütü ise, Snowden’in Rusya’da özgürce dolaşma hakkı elde etmesinin sevindirici olduğunu, Rusya çıkışına da izin verilmesi gerektiğini savundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.