ABD’nin, Menderes Hükümeti’nden Kürtçe radyo yayını talebinde bulunduğu ortaya çıktı

ABD’nin, Menderes Hükümeti’nden Kürtçe radyo yayını talebinde bulunduğu ortaya çıktı

ABD Dışişleri Bakanlığ’nın 1951’de Menderes Hükümeti’nden Kürtçe radyo yayını talebinde bulunduğu ortaya çıktı. 5 Eylül 1951 tarihli diplomatik bir yazışmaya göre, o dönemde ABD’nin ve Türkiye’nin seçimle işbaşına gelen ilk Başbakanı Adnan Menderes ve Hükümetinin Kürt meselesine bakışını da yansıtıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Ankara Büyükelçiliği arasında yapılan yazışmaya göre, ABD yönetiminin 1951 yılında özellikle Sovyet propagandasına karşı Menderes Hükümeti’ne Kürtçe radyo yayınlarına başlanması konusunda işbirliği önerdiğini gösteriyor.

Menderes Hükümeti, Türkiye’de ‘Kürt Sorununun’ olmadığını, Kürtlerin Türklerle eşit haklara sahip vatandaşlar olduğu, söz konusu iddiaların özellikle Sovyet propagandasından kaynaklandığı şeklinde yanıt verdi.  Menderes Hükümeti, söz konusu yayınların  ABD’nin aynı zamanda Kürtler arasındaki ayrılıkçı duygulara destek verdiği şeklinde algılanabileceği şeklinde uyarıda bulunarak, yayınların sağduyulu bir şekilde yapılmasını tavsiye etti.

Dönemin ABD Ankara Büyükelçisi, George Wadsworth ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’de Kürtçe Yayın konusuyla ilgili vizyonunu paylaşmadığını da belirterek bunun ‘zamansız ve işlevsel olmayan bir’ talep olduğunu, Irak ve İran yönetimlerinin Kürtçe yayına karşı olmadıklarını belirterek söz konusu radio yayınlarının da bu ülkeler üzerinden yapılmasını tavsiye etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.